9

Mätning och uppföljning av energiprestanda

Denna del består av sidor

Planering
Drift

Planering

Mätvärden är en förutsättning för att verifiera ett systems eller en apparats prestanda och funktion. Med korrekta mätvärden kan prestanda och funktion analyseras och vid avvikelser diskuteras med installatör eller leverantör. Mätvärden ska kunna samlas in, analyseras och lagras under valfri tidsperiod.

Mätningarna ska planeras in redan från början och vara en hjälp vid intrimning av installationer och för uppföljning av byggnadens energiprestanda.

I Sverige ska en ny byggnads energiprestanda verifieras genom mätning för en 12-månadsperiod inom en 24 månaders mätperiod, samt att en energideklaration ska utföras inom 24 månader efter att byggnaden har tagits i bruk.

Mätning och uppföljning av byggnadens energiprestanda ger följande mervärden för fastighetsägaren:

  • Underlag för verifiering av energiprestanda.
  • Underlag för att hitta fel så att förväntad energiprestanda kan uppnås.
  • Bättre kontroll på driften och driftskostnaderna för byggnaden samt underlag för driftoptimering.
  • Underlag till val av effektiviseringsåtgärder vid exempelvis renovering.

Olika typer av byggnader

Arbetssättet för mätning och uppföljning av energianvändning skiljer sig mellan olika typer av byggnader: Småhus, små eller stora flerbostadshus, små eller stora lokalbyggnader samt om det är nybyggnad eller renovering/ombyggnad. Även avtal och viten kan påverka nivån på mätningarna och hur mycket resurser som läggs på analys och utvärdering.

Mindre byggnader

Småhus, mindre flerbostadshus och mindre lokaler har ofta enkel styrutrustning vilket ger små möjligheter till automatiserad uppföljning. Fastighetsägaren är hänvisad till avläsningar av debiteringsmätare och eventuellt egeninsatta mätare. I vissa fall kan energileverantören tillhandahålla timvärden för debiteringsmätare, vilket då kan användas för analyser.

Större byggnader

De flesta större byggnader har ett överordnat styrsystem för byggnadens drift, där fastighetsägarens driftorganisation kan se undercentralen, ventilationsaggregat samt några referenstemperaturer i byggnaden. Dock används främst larmhantering och justering av börvärden och drifttider medan det inte är så vanligt att man loggar mätdata för analys av funktion eller energiprestanda.

Planera uppföljning redan från början

Att mäta och följa upp energiprestanda kräver god planering och aktiviteter redan tidigt i projektet, genom hela byggprocessen och även när byggnaden är i drift. Mätningar måste planeras in tidigt. Det är dyrt att komplettera med mätare i efterhand eftersom yrkesarbetare måste kallas in särskilt, installationen kräver ett driftstopp och det kan dessutom bli svårt att hitta lämpliga utrymmen för givare och mätare i installationssystemen.

Det gäller att bestämma vad som ska mätas, hur mätningarna ska utföras, var mätarna ska placeras samt se till att mätinstallationerna blir en del av entreprenaden. Under vägen behövs egenkontroller och andra kontroller av att mätsystemet installerats korrekt, verifiering av att givarna loggar rätt mätvärden och att de lagras i en databas så att de kan analyseras och visualiseras som avsett.

För att vid idrifttagning och i drift kunna följa upp funktion och energiprestanda är det viktigt att redan i projekteringen ha planerat och bestämt hur man skall utföra energi- och funktionsuppföljning samt driftoptimera.

Sveby är en branschstandard för energi i byggnader som tagits fram av bygg- och fastighetsbranschen. Här finns hjälpmedel för kravställning, beräkning, mätning och verifiering av energianvändning och ger en kontinuerlig bevakning av energikravet genom projektering, produktion och drift. En översikt över olika steg i uppföljningens olika delar visas nedan.

…

Säkerhetsmarginal

…

En säkerhetsmarginal behöver tillämpas vid beräknad energianvändning för att uppmätt krav ska klara BBR-kraven.



Vid ny- och ombyggnad finns minimikrav på energiprestanda enligt BBR som ska uppfyllas, vilket innebär att alla byggnader ska klara kraven. Ju större osäkerheter avseende energipåverkande faktorer i beräkningar, byggande, drift och uppföljning, ju större säkerhetsmarginal måste tillämpas för att säkerställa att byggnaden uppfyller kraven. Avrundning av resultatet kan endast ske i begränsad omfattning.

Vid beräkning av byggnadens förväntade energiprestanda bör lämpliga säkerhetsmarginaler tillämpas så att kravet på byggnadens energihushållning uppfylls när byggnaden tagits i bruk. Beräkningar ska utföras med utgångspunkt i ortens klimat, normal innetemperatur, normalt brukande av tappvarmvatten och vädring.

Detaljeringsgrader på uppföljning

Tre vanliga detaljningsgrader på uppföljning kan urskiljas.



Vid månadsvis energiuppföljning på debiteringsmätare, kan erhållen total energianvändning konstateras, men avvikelser från förväntade värden kan inte förklaras.

Det är viktigt att verksamhetsenergin är skild från byggnadens energianvändning. Om det på debiteringsmätaren finns verksamhetsenergi, så behöver systemet delas upp i två delar (verksamhet respektive byggnadens fastighetsenergi) och att det åtminstone på den ena sätts undermätare.

Vid timvärden på energianvändningen för olika delsystem kan hög energianvändning för respektive delsystem identifieras, men troligtvis inte orsaken. Fler mätare kan behövas beroende på hur byggnadens installationssystem är uppbyggda.

Det som analyseras för delsystemens energianvändning är deras tidsberoende (dygns- och veckovariation) samt till exempel energisignatur. Därutöver bör referenstemperaturer för ett urval rum eller lägenheter kontrolleras.

Vid detaljerad energi- och driftuppföljning med minutupplösning (5 min) på relevanta signaler i ventilationsaggregat, undercentral, shuntgrupper och andra system som överför energi på olika sätt i byggnaden, tillsammans med referenstemperaturer i representativa rum, kan olika delsystems funktion analyseras.

Detta ger möjlighet till mer noggrann analys, men kostnaderna för mätdataanalysen måste beaktas och hanteringen för analys behöver därför automatiseras. Analysen ger ett mervärde i att de olika systemens funktion verifieras och vid avvikelser kan sakliga diskussioner föras med entreprenör och tillverkare.

Mätplan

För uppföljning av byggnadens energiprestanda bör energianvändning för uppvärmning, komfortkyla, varmvatten och fastighetsel kunna mätas separat. Det är en fördel om det finns undermätare med separat mätning av delsystem.

Mätarnas ”betjäningsområden” och hierarki bör tydligt redovisas i mätplanen där det tydligt framgår vilka poster som mäts och vilken del av byggnaden som avses.

Separat mätning för varje byggnad på fastigheten är en förutsättning för en korrekt analys. Vid jämförelse av energiprestanda mellan olika byggnader är det viktigt att rätt areor används och att samma areadefinition tillämpas, till exempel Atemp.

Om flera byggnader försörjs från samma mätare ökar osäkerheterna eftersom energianvändningen behöver fördelas på de olika byggnaderna.

Mätning ska ske av levererad energi för uppvärmning. I energi för uppvärmning ingår inte energi från solceller eller solfångare placerade på huvudbyggnad, utomhus eller byggnadens tomt.

Mätning av levererad energi för uppvärmning sker ofta med samma mätare för levererad energi till produktion av varmvatten och varmvattencirkulation.

För mätare som mäter sammanlagd energi för uppvärmning och varmvatten beräknas energi för uppvärmning inklusive energi för varmvattencirkulation eller ackumulatortank genom att subtrahera energi för varmvattenvärmning.

För att särskilja energi till varmvatten från energi till uppvärmning behövs mätning av varmvattenanvändning. Mätning kan ske av volym levererat varmvatten och sedan beräknas energi för varmvattenvärmning enligt en schablon. Flödesmätare bör placeras på kallvattenledning in till installation för beredning av varmvatten. I lokaler med låg normal användning av tappvarmvatten kan mätaren uteslutas.

Energi för varmvattenproduktion från solenergi behöver mätas för att denna energi ska kunna tillgodoräknas för byggnadens energiprestanda vid normalisering av energi för varmvattenproduktion. Detta under förutsättning att solanläggningen är placerade på huvudbyggnad, utomhus eller byggnadens tomt.

Levererad energi för komfortkyla ska mätas. För komfortkyla som genereras med el i byggnad som har uppvärmningssätt elvärme kan samma mätare som för byggnadens fastighetsel användas. Det rekommenderas dock att ha separat mätare på komfortkyla för enklare felsökning och normalårskorrigering.

Processkyla som används för att kyla bort processvärme skall inte ingå i byggnadens energiprestanda och skall därför om möjligt separeras från byggnadens övriga system vid verifiering av byggnadens energianvändning.

Fastighetselmätaren ska vara skild från elanvändning som används för uppvärmning, verksamhetsel och hushållsel. Kontrollera att inte poster som tillhör verksamhetsel inkluderas, till exempel motorvärmare, belysning på tomt och trottoarvärmare. Kontrollera också att det inte finns poster som tillhör fastighetsel som mäts på hushålls- eller verksamhetselmätare, till exempel golvvärme i badrum.

Om sådana elinstallationer förekommer kan de behandlas enligt följande:

  • Installera undermätare om elinstallationens årliga elanvändning förväntas vara större än 3 kWh per m² Atemp.

  • Använd schablonvärde om elinstallationens årliga elanvändning förväntas vara mindre än 3 kWh per m² Atemp. Schablonvärde baseras på installerad effekt och användningstid och bör inte användas för flera elinstallationer om de sammanlagt överskrider 20 % av byggnadens totala energianvändning.

Installera mätare om apparat som tillhör kategorin fastighetsel har annan energibärare såvida inte schablon kan användas enligt ovan.

För att kunna analysera byggnadens energiprestanda och korrigera till normalt brukande behövs mätning av levererad hushålls- eller verksamhetsel. Separat mätning för olika delsystem underlättar analyser av avvikelser.

För att kunna analysera byggnadens energiprestanda och korrigera till normalt brukande behövs mätning av inomhustemperaturer i hela byggnaden eller i delar av byggnaden.

För att kunna analysera byggnadens energiprestanda och korrigera till normalt brukande behövs verifiering av antalet brukare. Antalet inflyttade brukare (andel yta som är uthyrd) noteras månadsvis under verifieringsperioden. Drifttider och verksamhet noteras.

Krav på mätosäkerhet för debiteringsmätare för el, värme och varmvatten styrs av mätarlagen och/eller SWEDACs föreskrifter. För övriga installerade mätare för intrimning eller uppföljning bör samma noggrannhetskrav tillämpas. Mätare bör ha en upplösning på ca 1/100-del av storleken på det som ska mätas.

I Sveby Mätföreskrifter finns krav på mätosäkerhet och vilka parametrar som behöver mätas, samt hur och när de behöver kontrolleras för att verifiera byggnadens energiprestanda. Dessutom finns rekommendationer för vad som behöver mätas för att ta fram underlag för analys av eventuell avvikelse från energikrav.

Se till att mätperioden avspeglar avsedd verksamhet och normal drift. Exempel på händelser som kan påverka byggnadens energianvändning är ombyggnad, tillfälligt ändrad verksamhet, eller värme- och ventilationssystem som har varit ur drift under del av året.

Bestämning av referensnivå (ett basfall)

Dra i reglagen för att påverka energianvändningen.

m³/s
Luftflöde
°C
Inomhustemperatur
kWh/m²
Energi

Driftstatistik och kompletterande mätningar ger en bild av byggnadens energianvändning inklusive eventuella fel i konstruktioner och apparater samt brister i inomhusklimatet.

Det är viktigt att brister i inomhusklimatet åtgärdas i samband med att energisparåtgärder vidtas. Brister i inomhusklimatet kan vara att krav på luftflöden eller inomhustemperatur inte uppfylls.

Mätningarna används för att kalibrera en energiberäkningsmodell av byggnaden som behövs för att fastställa referensnivån samt utföra analys av olika energisparåtgärder.

Luftflöde
°C
Inomhustemperatur
kWh/m²
Energi

Vid genomförande av energisparåtgärder i befintliga byggnader, behöver en referensnivå (ett basfall) fastställas som beskriver utgångsläget för renoveringen där krav på inomhusklimat är uppfyllt.

Den kalibrerade energiberäkningsmodellen används för att fastställa referensnivån genom att korrigera för de brister som finns för inomhusklimatet.

När luftflöden och temperaturer korrigeras uppåt kommer energianvändningen att öka, vilket medför en högre referensnivå. Utgående från referensnivån kan olika energisparåtgärder analyseras.

Fastställ noggrannhet vid bestämning av byggnadens nuläge

Använd frågorna nedan för att fastställa noggrannhetsnivå på en byggnads driftstatistik. Nivå A är den mest noggranna och nivå C är den minst noggranna nivån.



Nej Nej Nej Nej Nej Nej Ja Ja Ja Ja Ja Ja Separat mätning för värme, tappvarmvatten, fastighetsel och komfort- kyla? Mätdata finns per månad under minst 24 månader? Skillnaden mellan årens normaliserade värden är mindre än 5 %? Separat mätning finns under minst 2 månader för att bedöma energiposter, eller det går att göra kvalificerade uppskattningar? Mätdata finns för minst 12 månadsvärden alternativt finns årsvärden för 3 år i följd? Skillnaden mellan årens normaliserade värden är mindre än 10 % eller eventuella avvikelser kan förklaras? Nivå A Nuläges- bestämningen är noggrann Nivå B Nuläges- bestämningen är tillräckligt noggrann Nivå C Osäkert underlag för bedömning av åtgärdsbesparingar

Kvalificerade uppskattningar kan användas om den givna posten är konstant då den används och kan synliggöras under en kortare period ur den totala energianvändningen. Det kan till exempel vara:

  • Komfortkyla som ingår i fastighetselen kan uppskattas genom att analysera den totala användningen under vintertid när inte komfortkyla används och dra bort den mot användningen övriga månader.
  • Varmvatten som ingår i värmeanvändningen kan uppskattas genom att titta på användningen under sommarmånaderna.

Energiuppföljning under byggprocessen

Nedan redovisas de viktigaste faktorerna med aktiviteter och dokumentation för att lyckas med mätning och uppföljning av energianvändning.

Klicka på rubrikerna nedan för att läsa mer.

Program och utredning
Projektstart
Projektering
Förfrågningsunderlag
Produktion
Idrifttagning
Slutbesiktning
Drift

Drift- och energiuppföljning är inte något som endast tillhör driftskedet utan grunden läggs redan i programskedet. Energi- och funktionskraven ska formuleras så att de blir mät- och verifierbara. Även metodik för mätning och verifiering kan formuleras som projekteringsanvisningar. Här bestäms hur drift- och energiuppföljningen ska genomföras och vilka typer av mätningar som erfordras för verifieringen av projektets funktions- och energikrav.

I projekteringen väljs typ och storlek av mätare och givare. Dessa ritas in på ritningar av byggnaden och dess installationssystem. Det är viktigt att i projekteringen designa mätsystemen så att fastighetsenergi och verksamhetsenergi blir rätt uppdelat.

Under byggtiden bör fokus ligga på egenkontroll, så att kontraktshandlingarna följs. Egenkontrollen ska, förutom kontroll av mätsystemet, innefatta både klimatskärmars och installationers egenskaper. Förslag på ersättningsprodukter under utförandeskedet bör granskas kritiskt, så att de inte försämrar funktion och prestanda.

I den samordnade funktionskontrollen verifieras de olika systemens funktion relaterat till projekteringen. Det är viktigt att kontraktshandlingarna tydligt beskriver hur den samordnade funktionskontrollen skall utföras.

Vid idrifttagningen verifieras alla mätare och givare i mätsystemet. Med verifiering av själva mätsystemet menas att hela funktionen kontrolleras, dvs att givarna mäter rätt och att rätt värden inläses till mät- och styrsystemet, samt att rätt mätvärden lagras i databas och kan analyseras och visualiseras som avsett. Ett verifierat mätsystem är en förutsättning för att verifiera att funktions- och energikraven är uppfyllda.

Det är viktigt att det finns tillräckligt med tid i slutet av projektet för idrifttagning, verifiering av mätare och givare och samordnad funktionsprovning. Förseningar i tidigare delar av projektet får inte reducera tiden för idrifttagning och verifiering av systemen. Dessa veckor är de viktigaste för att säkerställa en god funktion av byggnaden och dess olika system.

Under slutbesiktningen skall besiktningsmannen använda loggade mätdata för att verifiera de olika systemens funktion. Det är viktigt att alla system för kommunikation och datalagring är en del av drifttagningen inklusive alla mätare och givare så att hela mätkedjan från givare och mätare till datalagring verifieras.

Det är viktigt att det redan i program och utredningsfasen ställts krav på att driftuppföljningssystemet ska kontrolleras av besiktningsmannen under slutbesiktningen, annars är risken stor att det tar 3-6 månader innan driftuppföljningssystemet fungerar. Då har mycket värdefull tid tappats för att optimera byggnadens energiprestanda och driftoptimera installationssystemen. Första vintern eller sommaren kan ha passerat utan att det varit möjligt att driftoptimera för dessa driftfall.

Energiberäkningen ska uppdateras med de ändringar som genomförts i byggnaden för att spegla verkligt utförande (relationsberäkning). Den används sedan vid energiuppföljningen och för att bedöma inverkan av olika avvikelser, till exempel i brukandet av byggnaden.

Avslutande kunskapsfrågor

    Drift

    Erfarenheter från många om- och nybyggnader visar att de ofta inte uppfyller förväntad energiprestanda. Främst är det brister i värme- och ventilationssystemen inklusive problem med deras styrning och reglering.

    Ofta påbörjas uppföljning av energianvändning alldeles för sent och ibland upptäcks det inte förrän efter något år att energianvändningen ligger för högt. Det kan bero på att mätdatasystemet inte är igångsatt eller ens installerat och att installationssystemens funktion därför är okänt.

    En erfarenhetsbaserad insikt är att utgå ifrån att en byggnad nästan alltid innehåller felaktiga inställningar och mindre lämpligt utförda detaljer. Driftoptimeringen blir därmed inledningsvis en fråga om hur man till en låg kostnad kan upptäcka och åtgärda dessa brister snabbt.

    För att förbättra möjligheten att erhålla uppsatta mål på energiprestanda, bör första årets drift användas för optimering och efterföljande år till verifiering.

    Driftuppföljning

    Driftstatistik kallas den vardagliga uppföljningen av byggnader med syfte att kontrollera att byggnadens energianvändning och energikostnader hålls på avsedd nivå och att upptäcka förändringar. Driftstatistiken kan göras mer eller mindre detaljerad, men effektiva rutiner och månadsrapporter underlättar arbetet.



    Optimera enligt beslut från planeringsskedet

    Följ upp utifrån hur det blev byggt

    Håll koll på avvikelser

    Första årets drift går i princip åt till att optimera systemens funktion och byggnadens (delsystemens) energianvändning. Injustering och driftoptimering är avgörande för att alla funktioner i huset ska fungera enligt preciserade krav i projekteringen.

    Driftoptimering innefattar genomgång av drifttider, temperaturer, flöden, behovsanpassning, översyn över rutiner, intern kommunikation och brukarsamverkan.

    Drift- och energiuppföljning ska göras mot hur det blev byggt. Detta betyder att energiberäkningen ska revideras till en relationsenergiberäkning, där förutsättningarna för hur det blev byggt är inarbetade.

    Att jobba med loggade mätdata är mycket kraftfullt för att identifiera avvikelser i driften jämfört med momentanmätningar. Driftpersonalen har dock ofta ont om tid att titta djupare på mätdata. En fördel är att ha en egen eller inhyrd driftoptimerare som analyserar mätdata och pekar på avvikelser. Därefter kan driftpersonalen oftast gå ut i anläggningen och hitta problemet relativt snabbt.

    Temperaturgivare i lägenheter kan till exempel göra att driftpersonalen kan urskilja mönster och se om det finns avvikelser. Detta ger möjlighet att exempelvis sänka framledningskurvan ytterligare.

    Uppföljningsrutiner

    För lokaler (exempelvis kontor) är det lämpligt att genomföra en detaljerad uppföljning och analys under de två första åren. För flerbostadshus är det lämpligt att en detaljerad uppföljning och analys genomförs några gånger under första uppvärmningssäsongen. Därefter kan en enklare uppföljning och analys med några nyckelvärden och diagram ta vid. När avvikelser påträffas återgås till den detaljerade analysen för att söka orsaken.



    …
    …

    Driftstatistiken bör kompletteras med rutiner och månadsvisa fasta rapporter för att verifiera att byggnaden fungerar som avsett. Viss analys bör utföras automatiskt.

    För att förvissa sig om att mätvärden registreras och att datainsamlingen fungerar på rätt sätt är det viktigt att granska de data som samlas in redan från början av mätperioden.

    Vid upptäckta avvikelser bör en fördjupad analys göras för felsökning och som underlag för åtgärder.

    …

    Vid upptäckta avvikelser bör en fördjupad analys göras för felsökning och som underlag för åtgärder. Åtgärderna bör genomföras snabbt, för att ändringarna skall hinna slå igenom på uppmätt energiprestanda under den första 24-månadersperioden.

    Noterade avvikelser och genomförda åtgärder bör noteras i en logg för framtida bruk och erfarenhetsåterföring.

    …

    Det är viktigt i energieffektiva byggnader att ha god kontroll på installationerna och hur deras börvärden påverkar funktion och energiprestanda. Med en detaljerad drift- och energiuppföljning kan installationssystemens funktion och energianvändning åskådliggöras.

    De olika delsystemens funktion, vilket beskrivs i driftkorten kan verifieras och sakliga diskussioner om systemens funktioner kan föras med olika aktörer.

    Analys av mätvärden

    Analys av mätvärden behövs för att upptäcka brister i styrning eller de tekniska systemen och för att en diskussion om åtgärder till korrekt (avtalad) funktion ska kunna föras. De relevanta mätpunkter som vanligen önskas för uppföljningen är de mätpunkter som finns på driftkorten samt ett antal referenstemperaturer i byggnaden. Relevanta signaler är exempelvis temperaturer, styrsignaler, tryck, flöden, värme- och elanvändning med mera.

    För att kunna göra energi- och driftuppföljningarna effektivt är det nödvändigt att mätdata från byggnaden automatiskt lagras i en databas. Mycket av arbetet med driftuppföljning är återkommande lika, så det finns stor potential för att effektivisera om man kan automatisera och snabbt göra om samma beräkningar och diagram, vecka för vecka och månadsuppföljning för månadsuppföljning.

    Nedan visas de tre huvudtyper av diagram som visar på installationssystemens funktion samt energianvändning.

    Tidsseriediagram visar tidsberoende styrningar och hur energianvändningen varierar i tid. Diagrammen kan skapas för olika tidsperioder, exempelvis för ett dygn med timvis upplösning till ett år med veckovis upplösning. För att kunna göra analysen är det nödvändigt att kunna utläsa vid vilka tidpunkter som olika händelser inträffar.

    Tidsseriediagram för temperaturer i och i anslutning till ett ventilationsaggregat med förvärmning av tilluften via borrhål.

    …

    Varaktighetsdiagram visar hur länge som exempelvis en temperatur understiger ett visst värde och med kunskap om installationssystemets funktion kan även effektbehov och energianvändning beräknas. På x-axeln redovisas oftast dygn eller timmar.

    Diagrammet visar varaktighetskurva för utomhustemperatur under ett typiskt år.

    …

    Korrelationsdiagram som visar sambandet mellan olika värden som exempelvis värmeeffekt och temperatur utomhus. Dessa kallas ibland ”signatur”-diagram och kan användas för att kontrollera hur styrfunktioner fungerar i verkligheten. Ofta finns brister i styrfunktioner, som påverkar installationssystemens funktion och energiprestanda negativt. Dessa brister kan identifieras när man ritar upp olika signalers beroende av utomhustemperaturen.

    Diagrammet visar temperatursignatur för ett ventilationsaggregat.

    …

    Normalisering med avseende på utomhusklimat

    Variationer i uteklimatet påverkar energianvändningen och det kan då vara svårt att urskilja en energibesparing. Därför används olika metoder för att normalisera uteklimatet mellan olika tidsperioder. Två dominerande metoder finns idag för att normalisera inverkan av uteklimatet, Graddagar och Energiindex. Bägge metoderna  finns i energideklarationssystemet  och tillhandahålls av SMHI.



    Metoderna fungerar på liknande sätt och visas för graddagsmetoden nedan. Vid beräkning av graddagar tas enbart hänsyn till utetemperaturens variationer medan EnergiIndex är en sammanvägning av ytterligare klimatparametrar, exempelvis solinstrålning och vind. SMHI ändrade beräkningsmetod för graddagar 2020 i samband med att normalårsperioden ändrades till 1991-2020. Andra leverantörer finns också och deras metoder kan avvika från SMHIs.

    Graddagskorrigering
    Uppmätta
    graddagar
    SMHI
    Normalårs-
    graddagar
    SMHI
    Tappvarm-
    vattenasterix
    [m³]
    Avläst
    fjärrvärme
    [kWh]
    Normalårs-
    korrigerad
    fjärrvärme [kWh]
    Januari 601 598 288 89 470 89 102
    Februari 418 527 358 64 750 76 500
    Mars 399 515 327 57 110 68 485
    April 280 379 345 39 870 47 258
    Maj 161 137 293 34 650 31 887
    Juni 14 15 456 24 500 24 500
    Juli 0 0 397 21 800 21 800
    Augusti 7 6 356 20 000 19 940
    September 110 168 344 22 960 25 090
    Oktober 255 326 355 36 250 40 907
    November 364 464 344 52 550 61 789
    December 550 581 403 76 530 79 594
    Summa 4 266 540 440 586 852

    Energianvändning för att värma upp en kubikmeter tappvarmvatten uppskattas till 55 kWh.

    Klimatdata

    För lågenergihus, där den klimatberoende energianvändningen utgör en mindre del av totalen, kan normalisering även utföras med hjälp av energiberäkningar. I sådana fall används klimatdata för den aktuella mätperioden i beräkningen och jämförs med den ursprungliga beräkningen, som ska avse ett typår för den specifika orten. Sveby tillhandahåller timbaserade klimatdata för ett typår medan klimatdata för ett kalenderår kan köpas från till exempel SMHI alternativt laddas ned från SMHI öppna data.

    Uppmätta värden för byggnaden kan sedan korrigeras för skillnaden i beräkningsresultat mellan typårsklimat och mätårsklimat.

    Energisignatur

    I vissa fall används energisignaturer för normalårskorrigiering. Den metoden lämpar sig bäst vid jämförelse mellan olika perioder för en och samma byggnad.

    Exempel på energisignatur för radiatorvärme. Kurvpassningslinjen (Q= 159,56 -9,9509 * Tute) kan användas för att prognosticera årsenergianvändningen för värme, genom att en varaktighetskurva för utomhustemperatur under ett normalår användas, där alla dygn under +16 °C summeras (Q= Ʃ (159,56 -9,9509 * Tute); Tute < 16°C).

    Analys för identifiering av avvikelser

    Det kan finnas många orsaker till avvikelser från förväntade förutsättningar som påverkar energiprestandan. För att leta efter avvikelser undersöks luftbehandlingsaggregat, värmesystem, kylsystem, värmeåtervinningssystem med flera för att se om något skiljer från normal drift. Förutom rena fel i byggnaden och dess installationer, kan verksamheten i byggnaden avvika från förväntad.

    Undersök exempelvis:

    • Går pumparna som de ska? Jämför med driftkort.
    • Är ventilerna i rätt läge?
    • Läcker några ventiler? Exempelvis om värmeventilen öppnar vid en utetemperatur utan värmebehov kan det vara ett tecken på att en läckande kylventil sänker temperaturen efter värmeåtervinningen.
    • Jobbar kyla och värme emot varandra? Är exempelvis styrventilerna för värme och kyla öppna samtidigt?
    • Undersök temperaturnivåerna i systemet, verkar de vettiga?
    • Är verkningsgrader på återvinningen samt avfrostningsfunktionen som förväntat?
    • Kontrollera drifttider och ändrade inställningsvärden och jämför med indata som har använts i beräkningar
    • Analysera börvärden, se om något kan ändras för att förbättra driften.

    Verifiering av byggnads energiprestanda

    Vid verifiering av att en byggnad uppfyller krav på energiprestanda enligt BBR eller vid upprättande av en energideklaration ska Boverkets föreskrifter och allmänna råd BEN användas.

    Byggnadens energiprestanda fastställs vid normalt brukande och ett normalår.

    Nedan presenteras två alternativ. I det första alternativet korrigeras mätvärden till normal användning av varmvatten och ett normalår. I det andra alternativet finns även mätvärden att tillgå på innetemperatur och internlaster och där görs korrigering även för dessa.

    Alternativ 1

    Mätvärden korrigeras till normal användning av varmvatten och ett normalår.

    Beräkning av normalårskorrigerad energi för uppvärmning

    Om bygganden har gemensam mätare för uppvärmning, varmvattencirkulation och varmvattenvärmning beräknas uppmätt energi för uppvärmning inklusive varmvatten­cirkulation genom att subtrahera energi för tappvarmvatten. Därefter normalårskorrigeras energi för uppvärmning. Beräkningarna sker månadsvis och adderas därefter till ett årsvärde.

    Beräkning av normal användning av tappvarmvatten

    För bestämning av normalt värde för energi till tappvarmvatten divideras normalt årsvärde för energi till tappvarmvatten med årsverkningsgraden för beredning av tappvarmvatten i byggnaden.

    Om det finns installationer i byggnaden eller på tomten som minskar mängden levererad energi för tappvarmvatten så kan det normala värdet minskas med motsvarande besparad energi. Till exempel värmeåtervinning från avloppsvatten eller om merparten av byggnadens tvättställs- och köksblandare uppfyller energiklass A enligt SS 820000 så kan det normala värdet reduceras med 10 %. Om merparten av byggnadens tvättställs- och köksblandare uppfyller energiklass A enligt SS 820000 reduceras det normala värdet med 10 %. Om solenergi använts och uppmäts för produktion av varmvatten divideras denna årsenergi med tempererad area, Atemp och sedan subtraheras detta värde från det normaliserade värdet.

    Om årsverkningsgraden är okänd kan nedanstående värden användas.

    Beräkning av byggnads specifika energianvändning

    Byggnadens specifika energianvändning för ett normalår och normal användning av varmvatten beräknas enligt följande formel. För Euppv används normalårskorrigerade värden och för Etvv används normaliserad energianvändning.

    Beräkning av byggnads primärenergital, EPpet (BBR29)

    Där
    E uppv är energi för uppvärmning, (kWh/år)
    F geo är geografisk justeringsfaktor
    E kyl är energi till komfortkyla, (kWh/år)
    E tvv är energi till tappvarmvatten, (kWh/år)
    E f är energi till fastighetsel, (kWh/år)
    VF i är viktningsfaktor per energibärare
    A temp är byggnadens tempererad area, (m²)

    Primärenergitalet utgörs av byggnadens energianvändning, där energi till uppvärmning har korrigerats med en geografisk justeringsfaktor (Fgeo), multiplicerat med viktningsfaktor för energibärare och fördelat på Atemp (kWh/m² och år). Viktningsfaktor för de olika energibärarna visas i tabell nedan.

    Energi för uppvärmning:

    Om energi till tappvarmvatten inte mäts separat, kan levererad energi för varmvattenvärmning beräknas utifrån uppmätt tappvarmvattenvolym enligt:

    Alternativ 2

    Mätvärden korrigeras till normal användning av varmvatten och ett normalår samt normalt brukande med avseende på innetemperatur och internlaster om mätvärden finns att tillgå.

    Normaliserad energiprestanda

    Uppmätt energianvändning normaliseras med fördel genom dynamisk energiberäkning i ett validerat energiberäkningsprogram.

    1. Först fastställs en kalibrerad beräkningsmodell utifrån uppmätt utomhustemperatur, varmvattenvolym, innetemperatur och internvärme i olika byggnadsdelar tillsammans med andra byggnadsspecifika parametrar så att beräknade värden och mätvärden stämmer överens för uppvärmning, komfortkyla och fastighetsel.

    2.Därefter beräknas en normaliserad specifik energianvändning med beräkningsmodellen genom att sätta in utetemperatur under ett normalår, normal användning av varmvatten och värden för normalt brukande med avseende innetemperatur och internlaster.

    3.Normaliserad energiprestanda beräknas genom att korrigera uppmätta värden med skillnaden mellan beräkning 1 och 2 ovan.

    4. För beräkning av byggnadens primärenergital används normaliserad energianvändning.

    Avvikelser i innetemperatur under uppvärmningssäsongen

    Om medelvärde av uppmätt inomhustemperatur under uppvärmningssäsongen avviker från avsedd innetemperatur med mer än en grad, och avvikelsen inte beror på installationstekniska brister, ska energi för uppvärmning korrigeras för den area som har haft en avvikande lufttemperatur.

    Normal innetemperatur under uppvärmningssäsongen är 21 °C i småhus och 22 °C i flerbostadshus. I lokaler är normal innetemperatur den temperatur som lokalen är projekterad för.

    Avvikelser i internlaster

    Energi för uppvärmning och komfortkyla får korrigeras för internlaster som har avvikit från det normala och har betydande påverkan, dvs mer än 3 kWh/m² per år. Normal internvärme för bostäder från hushållsel är 30 kWh/m² där 70 % kan tillgodogöras momentant som värme medan resterande till exempel följer med avloppsvattnet.

    Normal internvärme från personer är 80 W per person där varje person befinner sig i byggnaden 14 timmar varje dag.

    Antal personer per bostad är enligt tabell:

    Normal internvärme för lokaler är den verksamhetsel och den personbelastning som byggnaden projekterats för. För lokaler kan oftast 100 % av verksamhetselen tillgodogöras.

    Bostadsexempel
    Framtagning av normaliserad och uppmätt internvärme som sedan använd i energiberäkningarna.

    Normalt antal boende
    Ett flerbostadshus har uppvärmd area 530 m² fördelat på tre 3:or och fyra 4:or. Vilket innebär totalt 17,7 personer per hus.

    Internvärme från personer (under 14 timmar om dagen):

    Internvärme från hushållsel (under alla timmar om dagen):

    Faktiskt antal boende
    Det faktiska antalet boende är 12 personer och uppmätt hushållsel är 40 kWh/m²:

    Internvärme från personer (under 14 timmar om dagen):

    Internvärme från uppmätt hushållsel (under alla timmar om dagen):

    Avslutande kunskapsfrågor

      Föregående sida
      Nästa sida