8

Energieffektivisering i befintliga byggnader

Denna del består av 4 sidor

Introduktion
Totalmetodiken
Renovering ur klimatperspektiv
Förvaltning och drift
40%

Bostads- och servicesektorn står för cirka 40% av Sveriges energianvändning. Detta innebär att det finns stor besparingspotential i befintliga byggnader.

1%

Byggnadsbeståndet förändras ständigt genom att nya byggnader tillförs och till viss del ersätter äldre byggnader. Årligen utökas Sveriges byggnadsbestånd med någon procent. Det innebär att det inte är tillräckligt att nyproducerade byggnader är energieffektiva för att uppfylla energi- och miljömålen. Effektivare energianvändning i det befintliga byggnadsbeståndet är nödvändigt för att nå klimatmålen och reducera energianvändningen.

50%

Möjligheterna att halvera nuvarande energianvändning i byggnader är med rådande tekniska förutsättningar relativt goda. Investeringar i energieffektiv renovering av byggnader är ofta komplext och hänger ihop med underhållet. Byggnader är en produkt med lång livslängd på en stabil marknad, varför långsiktiga kalkyler är en nödvändighet.

Krav utifrån BBR vid renovering

Utgångspunkten i Boverkets byggregler är att samma krav gäller vid renovering som vid nybyggnation. Vid renovering är dock kraven för nya byggnader inte direkt tillämpliga men kan däremot ofta ge en viss ledning för att bedöma innebörden av kraven.

Kraven anpassas utifrån byggnadens förutsättningar, ändringens omfattning, varsamhetskravet och förvanskningsförbudet.

BYGGNADENS FÖRUTSÄTTNINGAR
ÄNDRINGENS OMFATTNING
VARSAMHETSKRAVET
FÖRVANSKNINGSFÖRBUDET

Förbättring av inomhusmiljö

Ett hus och ikoner för olika klimat

Många åtgärder resulterar i andra vinster utöver energibesparingar i form av bättre inomhusmiljö som exempelvis förbättrad innetemperatur, bättre luftomsättning, minskat buller och mindre drag. Det blir ingen direkt ekonomisk konsekvens men kan leda till att fastigheten blir attraktivare genom ökad trivsel. En förbättrad inomhusmiljö leder i förlängningen till bättre hälsa och välmående och till en ökad produktivitet i arbetslokaler.

Lagkrav gällande IMD

I och med kravet på individuell mätning och debitering av värme (IMD) är energirenoveringar av de sämsta flerbostadshusen mer aktuellt. IMD innebär att värmeenergi som tillförs huset mäts separat på lägenhetsnivå så att kostnaden för uppvärmning kan fördelas efter användning mellan lägenheterna. Syftet med IMD är att de boende ska se vad deras energianvändning kostar och därmed kunna spara energi genom att välja en lägre inomhustemperatur.

2021
1 juli 2021

IMD installerat

Planerade åtgärder måste kunna påvisas 1 juli 2021
2022
2023
1 juli 2023

Energieffektiviserings- åtgärder genomförda

2024
2025
2026
1 juli 2026

Energieffektiviserings- åtgärder genomförda vid ombyggnad

De byggnader som omfattas ska ha ett system för IMD-värme installerat senast 1 juli 2021. Alternativt kan fastighetsägaren välja att energieffektivisera byggnaden så den inte längre omfattas av krav på IMD för värme.

Energieffektivis­eringsåtgärderna skall i så fall vara genomförda senast den 1 juli 2023. Eller senast den 1 juli 2026 om de sker i samband med en planerad ombyggnad. Konkreta planer på, eller redan genomförda energieffektiviseringsåtgärder, ska kunna påvisas med beräkningar vid tillsyn redan från 1 juli 2021.

Beräkningar ska visa att det är sannolikt att åtgärderna ger en minskad energianvändning så att byggnaden inte längre omfattas av IMD-kraven.

Vilka byggnader omfattas av lagkravet kring IMD?

IMD för värme ska installeras i alla flerbostadshus som har ett sämre primärenergital än 180 kWh/m2 Atemp i norr och 200 kWh/m2 Atemp i söder. Kravet gäller energiprestanda räknat som primärenergital enligt Boverkets Byggregler, BBR25. Idag gäller BBR29.

Alternativet energieffektivisering
Undantag för att installera IMD för värme
Verktyg för att beräkna primärenergital

Alternativet energieffektivisera ger många fördelar

Ett alternativ till IMD för värme är att energirenovera och på så sätt förbättra energiprestandan. Jämfört med att installera IMD har energieffektivisering många fördelar.

…
För fastighetsägare
  • Lägre energikostnad
  • Ökat fastighetsvärde
  • Bättre inomhusmiljö
  • Marknadsföring av att företaget arbetar med miljöfrågor
…
För hyresgäst och boende
  • Bättre inomhusmiljö
…
För samhället
  • Bidrar till uppfyllande av energi- och klimatmål
  • Fler arbetstillfällen

Exempel på besparingspotential

Här visas två exempel på besparingspotential med energieffektivisering av befintliga byggnader.

Lamellhus från 50-talet i Linköping

Byggnaden är ett lamellhus i tre våningar med källare. Det finns totalt 24 lägenheter i byggnaden. De flesta lägenheter har två rum och kök. Byggnadens uppvärmda area Atemp är 2368 m2. Ytterväggar och stommen är murad av lättbetongsblock. Botten, våningsbjälklag och vindsbjälklag består av armerad betongplatta. Byggnaden ventileras med självdrag. Samtidigt har frånluftssystem installerats i flera sådana hus under senare skede.

Totalt har ett åtgärdspaket med nio åtgärder tagits fram. Exempel på besparingspotential och lönsamheten visas nedan. Resultatet visas för en byggnad med frånluftssystem.

Graf
Graf

Årlig besparing

I internräntediagrammet visas åtgärdspaket med alla åtgärder. Internräntan för hela åtgärdspaketet är ca 5%. Den specifika energianvändingen minskar från 253 till 125 kWh per kvadratmeter och år.

Klimatskärmsåtgärder:

  • Tilläggsisolering av fasad
  • Tilläggsisolering av vindsbjälklag
  • Byte av fönster och entrédörrar
  • Injustering av värmesystem

Installationsåtgärder:

  • Installation av FTX-ventilation
  • Byte till energieffektiva tappvarmvattenarmaturer
  • Minskning av VVC-förluster
  • Minskad fastighetsel
  • Värmeväxlare för spillvatten

IMD för varmvatten

Graf

Idag finns krav på IMD för tappvarmvatten i befintliga byggnader. För att en befintlig byggnad ska omfattas av kraven behöver två kriterier vara uppfyllda:

1. IMD för varmvatten gäller vid ombyggnad av ett flerbostadshus.

2. Ombyggnaden ska innefatta en ny installation av tappvarmvatten eller en väsentlig ändring av befintliga installationer för tappvarmvatten.

Även här finns möjligheter för undantag om det inte är tekniskt genomförbart eller om åtgärden inte är proportionell i förhållande till de möjliga energibesparingar som skulle kunna uppnås.

Vanligt antagen besparing med IMD varmvatten är 20%.

Avslutande kunskapsfrågor

  • Testa dina kunskaper genom att besvara fem slumpmässiga frågor. Samtliga rätt krävs för godkänt men du kan försöka hur många gånger som helst.

  • Fråga 1
    Varför är det bra att många energieffektiviseringåtgärder leder till förbättrad innemiljö?
  • Fråga 2
    Att energieffektivisera istället för att installera IMD innebär…
  • Fråga 3
    Vad innebär IMD?
  • Fråga 4
    Hur ser möjligheterna ut att halvera nuvarande energianvändning i byggnader?
  • Fråga 5
    Vad är syftet med IMD?
  • Du har svarat rätt på [X] av [Y] frågor.

    -

Föregående sida
Nästa sida