8
Energieffektivisering i befintliga byggnader
Denna del består av sidor
Bostads- och servicesektorn står för cirka 40% av Sveriges energianvändning. Detta innebär att det finns stor besparingspotential i befintliga byggnader.
Byggnadsbeståndet förändras ständigt genom att nya byggnader tillförs och till viss del ersätter äldre byggnader. Årligen utökas Sveriges byggnadsbestånd med någon procent. Det innebär att det inte är tillräckligt att nyproducerade byggnader är energieffektiva för att uppfylla energi- och miljömålen. Effektivare energianvändning i det befintliga byggnadsbeståndet är nödvändigt för att nå klimatmålen och reducera energianvändningen.
Möjligheterna att halvera nuvarande energianvändning i byggnader är med rådande tekniska förutsättningar relativt goda. Investeringar i energieffektiv renovering av byggnader är ofta komplext och hänger ihop med underhållet. Byggnader är en produkt med lång livslängd på en stabil marknad, varför långsiktiga kalkyler är en nödvändighet.
Krav utifrån BBR vid renovering
Utgångspunkten i Boverkets byggregler är att samma krav gäller vid renovering som vid nybyggnation. Vid renovering är dock kraven för nya byggnader inte direkt tillämpliga men kan däremot ofta ge en viss ledning för att bedöma innebörden av kraven.
Kraven anpassas utifrån byggnadens förutsättningar, ändringens omfattning, varsamhetskravet och förvanskningsförbudet.
Förbättring av inomhusmiljö
Många åtgärder resulterar i andra vinster utöver energibesparingar i form av bättre inomhusmiljö som exempelvis förbättrad innetemperatur, bättre luftomsättning, minskat buller och mindre drag. Det blir ingen direkt ekonomisk konsekvens men kan leda till att fastigheten blir attraktivare genom ökad trivsel. En förbättrad inomhusmiljö leder i förlängningen till bättre hälsa och välmående och till en ökad produktivitet i arbetslokaler.
Lagkrav gällande IMD
I och med kravet på individuell mätning och debitering av värme (IMD) är energirenoveringar av de sämsta flerbostadshusen mer aktuellt. IMD innebär att värmeenergi som tillförs huset mäts separat på lägenhetsnivå så att kostnaden för uppvärmning kan fördelas efter användning mellan lägenheterna. Syftet med IMD är att de boende ska se vad deras energianvändning kostar och därmed kunna spara energi genom att välja en lägre inomhustemperatur.
IMD installerat
Energieffektiviserings- åtgärder genomförda
Energieffektiviserings- åtgärder genomförda vid ombyggnad
De byggnader som omfattas ska ha ett system för IMD-värme installerat senast 1 juli 2021. Alternativt kan fastighetsägaren välja att energieffektivisera byggnaden så den inte längre omfattas av krav på IMD för värme.
Energieffektiviseringsåtgärderna skall i så fall vara genomförda senast den 1 juli 2023. Eller senast den 1 juli 2026 om de sker i samband med en planerad ombyggnad. Konkreta planer på, eller redan genomförda energieffektiviseringsåtgärder, ska kunna påvisas med beräkningar vid tillsyn redan från 1 juli 2021.
Beräkningar ska visa att det är sannolikt att åtgärderna ger en minskad energianvändning så att byggnaden inte längre omfattas av IMD-kraven.
Vilka byggnader omfattas av lagkravet kring IMD?
IMD för värme ska installeras i alla flerbostadshus som har ett sämre primärenergital än 180 kWh/m2 Atemp i norr och 200 kWh/m2 Atemp i söder. Kravet gäller energiprestanda räknat som primärenergital enligt Boverkets Byggregler, BBR25. Idag gäller BBR29.
Alternativet energieffektivisera ger många fördelar
Ett alternativ till IMD för värme är att energirenovera och på så sätt förbättra energiprestandan. Jämfört med att installera IMD har energieffektivisering många fördelar.
För fastighetsägare
- Lägre energikostnad
- Ökat fastighetsvärde
- Bättre inomhusmiljö
- Marknadsföring av att företaget arbetar med miljöfrågor
För hyresgäst och boende
- Bättre inomhusmiljö
För samhället
- Bidrar till uppfyllande av energi- och klimatmål
- Fler arbetstillfällen
Exempel på besparingspotential
Här visas två exempel på besparingspotential med energieffektivisering av befintliga byggnader.
Lamellhus från 50-talet i Linköping
Byggnaden är ett lamellhus i tre våningar med källare. Det finns totalt 24 lägenheter i byggnaden. De flesta lägenheter har två rum och kök. Byggnadens uppvärmda area Atemp är 2368 m2. Ytterväggar och stommen är murad av lättbetongsblock. Botten, våningsbjälklag och vindsbjälklag består av armerad betongplatta. Byggnaden ventileras med självdrag. Samtidigt har frånluftssystem installerats i flera sådana hus under senare skede.
Totalt har ett åtgärdspaket med nio åtgärder tagits fram. Exempel på besparingspotential och lönsamheten visas nedan. Resultatet visas för en byggnad med frånluftssystem.
Årlig besparing
I internräntediagrammet visas åtgärdspaket med alla åtgärder. Internräntan för hela åtgärdspaketet är ca 5%. Den specifika energianvändingen minskar från 253 till 125 kWh per kvadratmeter och år.
Klimatskärmsåtgärder:
- Tilläggsisolering av fasad
- Tilläggsisolering av vindsbjälklag
- Byte av fönster och entrédörrar
- Injustering av värmesystem
Installationsåtgärder:
- Installation av FTX-ventilation
- Byte till energieffektiva tappvarmvattenarmaturer
- Minskning av VVC-förluster
- Minskad fastighetsel
- Värmeväxlare för spillvatten
Lamellhus från 70-talet i Linköping
Typflerbostadshuset från 70-talet utgår från ett lamellhus i tre våningar med betongstomme och med tegelfasad. Byggnadens uppvärmda area Atemp är 1 620 m2. Det finns totalt 18 lägenheter i byggnaden. Alla lägenheter har tre rum och kök. Byggnaden ventileras med frånluftssystem.
Totalt har ett åtgärdspaket med åtta åtgärder tagits fram. Eftersom fasaden ofta är i gott skick och vindsutrymme saknas så tilläggsisoleras inte dessa. Däremot byts utfackningsväggar vid balkonger ut till nya välisolerade väggar i samband med fönsterbyte.
Exempel på besparingspotential och lönsamhet visas nedan. Resultatet visas för en byggnad med frånluftssystem.
Årlig besparing
I internräntediagrammet visas åtgärdspaket med alla åtgärder. Internräntan för hela åtgärdspaketet är ca 2%. Den specifika energianvändingen minskar från 235 till 112 kWh per kvadratmeter och år.
Klimatskärmsåtgärder:
- Nya utfackningsväggar
- Byte av fönster och entrédörrar
- Injustering av värmesystem
Installationsåtgärder:
- Installation av FTX-ventilation
- Byte till energieffektiva tappvarmvattenarmaturer
- Minskning av VVC-förluster
- Minskad fastighetsel
- Värmeväxlare för spillvatten
IMD för varmvatten
Idag finns krav på IMD för tappvarmvatten i befintliga byggnader. För att en befintlig byggnad ska omfattas av kraven behöver två kriterier vara uppfyllda:
1. IMD för varmvatten gäller vid ombyggnad av ett flerbostadshus.
2. Ombyggnaden ska innefatta en ny installation av tappvarmvatten eller en väsentlig ändring av befintliga installationer för tappvarmvatten.
Även här finns möjligheter för undantag om det inte är tekniskt genomförbart eller om åtgärden inte är proportionell i förhållande till de möjliga energibesparingar som skulle kunna uppnås.
Vanligt antagen besparing med IMD varmvatten är 20%.
Avslutande kunskapsfrågor
Introduktion till Totalmetodiken
Genom att följa ett metodiskt tillvägagångssätt vid en energieffektiviserande renovering finns stora möjligheter att komma längre i energieffektiviseringsarbetet. Energimyndighetens beställargrupp för lokaler, BELOK, har tagit fram ett arbetssätt som kallas Totalmetodiken och Energimyndighetens beställargrupp för bostäder, BeBo, har tagit fram motsvarande arbetssätt som kallas Rekorderlig Renovering. Metoderna är mycket lika och utgår från att man ser byggnaden som en helhet och räknar på effekten av ett åtgärdspaket i stället för enskilda åtgärder var för sig. Syftet är att höja fastighetsägarens ambitionsnivå till att genomföra en större energieffektivisering genom att uppnå maximala energibesparingar på ett kostnadseffektivt sätt. I Totalmetodiken beskrivs lönsamheten genom att förräntning på investerade medel uttrycks i internränta som jämförs med fastighetsägarens kalkylränta. Nedan beskrivs Totalmetodiken med beaktande av Rekorderlig Renovering.
Filmen ger en kort introduktion till Totalmetodiken.
Källa: Belok
Översikt över arbetsprocessen
Totalmetodiken har ett systematiskt arbetssätt indelat i tre etapper. För att metoden ska fungera på bästa sätt krävs en god insikt och förståelse för tillvägagångssätten, hos såväl fastighetsägare som konsulter, leverantörer och entreprenörer. Totalmetodiken genomförs med fördel genom att ta hjälp av en diplomerad totalkonsult. En diplomerad Totalkonsult har gått utbildning i Totalmetodiken och genom kunskapsprov påvisat tillräcklig kunskap och erfarenhet i att använda Totalmetodiken.
Etapp 1: Analys
I etapp 1 genomförs en grundlig energiteknisk besiktning av byggnaden för att fastställa status av byggnaden och identifiera alla tänkbara energiåtgärder. Olika beräkningar resulterar i ett åtgärdspaket som ger fastighetsägaren underlag för ett välgrundat beslut.
I etapp 1 ingår vanligen följande delmoment:
- Målbeskrivning
- Insamling av grunddata
- Status- och energibesiktning med identifiering av åtgärder
- Energiberäkningar
- Kostnadskalkyler
- Framtagning av åtgärdspaket med energieffektiviseringsåtgärder
- Upphandling
Etapp 2: Genomförande
I etapp 2 genomförs åtgärdspaketet i sin helhet. Fokus bör läggas på kvaliteten av utfört arbete och säkerställande av att de åtgärder som genomförs fungerar rätt för att inte förlora de förväntade besparingarna.
Etapp 2 delas vanligen in i följande delmoment:
- Detaljprojektering av åtgärder
- Entreprenad
- Funktionskontroll
Etapp 3: Uppföljning
I etapp 3 följs det verkliga utfallet upp med energimätning under minst ett år. Om förväntat resultat inte uppnås utreds orsaken och eventuella fel eller brister åtgärdas.
Etapp 3 delas vanligen in följande delmoment:
- Mätning av energianvändning efter ombyggnad
- Efterkontroll av lönsamhet
Etapp 1: Analys
Utifrån de åtgärder som valts tas en plan fram för genomförande. Beroende av tillgängliga resurser och praktiska konsekvenser kan åtgärder behöva genomföras i etapper och under en längre tid. Det rekommenderas dock att ha en plan för upphandling av hela renoveringen redan från början.
Beställaren behöver bestämma vilka mål som är viktiga och vilket av dem som har högst prioritet – att spara energi, att spara pengar, att minska miljöbelastningen eller att höja komforten i byggnaderna. Olika mål ger olika förutsättningar. Det kan även finnas lagkrav som behöver beaktas, så som antikvariska krav i området/beståndet eller BBR-krav som inte uppfylls.
Hur avtalen med fjärrvärme- och elleverantörerna ser ut idag, och hur deras priser kommer förändras framöver, har påverkan. Fjärrvärmeleverantörernas prismodeller med dyrare priser på vintern, samt avgift baserad på toppeffektuttag avgör i många fall olika åtgärders lönsamhet.
Innan det praktiska besiktningsarbetet genomförs på plats krävs en del förarbete i form av insamling av byggnadsdata som till exempel ritningar och energiräkningar. Dessa sammanställs och lägger grunden för besiktningen. Den som ska besiktiga byggnaden får härigenom en första inblick i byggnadens utformning och storlek samt byggnadstekniska och installationstekniska status. I Totalmetodiken finns checklistor som kan användas som stöd vid insamling av byggnadsdata. I praktiken finns emellertid all den information som efterfrågas i dessa checklistor sällan direkt tillgänglig. Ofta kan beställarens personal tillhandahålla huvudparten av de byggnadsdata som behövs.
Eventuellt kan termografering eller tryckprovning behövas för att få en uppfattning om byggnadens status. Brukarenkät kan genomföras för att få en uppfattning av inomhusklimatet. Enkäten bör upprepas efter renoveringen, så att de boende får utvärdera huruvida åtgärderna förbättrat inomhusmiljön.
Strävan ska dock vara att få fram en tydlig och fyllig bild av:
- Byggnaden
- Verksamheten
- Inneklimatkraven
- Installationerna
- Energianvändningen
Energibesiktning utifrån nuläge
I etapp 1 genomförs en grundlig energibesiktning av byggnaden för att identifiera alla tänkbara energisparåtgärder som kan leda till rimlig energibesparing. Den ska genomföras noggrant och omfatta både byggnadens klimatskal och installationer. I vissa fall kan kompletterande mätningar av systemens funktion behövas.
Utifrån det insamlade materialet tas samtliga energieffektiviseringsåtgärder som är tekniskt och praktiskt möjliga fram. Viktigt vid sammanställningen är att beakta eventuella kulturhistoriska värden samt ha i åtanke att åtgärder kan påverka byggnadens funktion. Till exempel kan fuktrisker uppstå i samband med tilläggsisoleringar och ändrade ventilationssystem som påverkar tryckförhållandena. De föreslagna åtgärderna kan gärna diskuteras med beställaren och den tekniska förvaltaren. Det är viktigt att inte bara tänka på att minska energianvändningen, utan även att minska effektbehovet.
Fastställ basfall
Det är viktigt att fastställa den energianvändning som energibesparingen ska jämföras mot. Detta benämns basfall vid vilken byggnaden uppfyller relevanta krav på inomhusklimat och funktion. Oftast används energianvändningen enligt energistatistiken som basfall. Det kan också förekomma att en byggnads energianvändning behöver korrigeras. Till exempel om luftflödena i en byggnad måste ökas för att säkerställa ett bra inneklimat måste påverkan av en sådan underhållsåtgärd på energianvändningen beräknas. Detsamma gäller om byggnadens uthyrning har varit låg, men förväntas öka efter renoveringen. I sådana fall fastställs en representativ energianvändning som energibesparingarna och värdet av dessa sedan kan beräknas utifrån.
Energiberäkning utifrån basfall
För att genomföra energiberäkningar bör ett validerat simuleringsprogram användas. Först simuleras byggnadens nuläge och en kalibrerad beräkningsmodell fastställs utifrån uppmätt energistatistik. Därefter beräknas vid behov ett nytt basfall efter fastställd basnivå.
Beräkningsmodellen används för att beräkna åtgärdernas energibesparing först var för sig, utan hänsyn till andra åtgärder, och därefter steg för steg i paket för att säkerställa att hänsyn tas till den inbördes inverkan som olika energisparåtgärder kan ha.
Total kostnad
Investeringskostnaden för varje åtgärd måste beräknas för sig, men hänsyn tas till hur de olika åtgärdernas samtidiga genomförande kan påverka kostnaden. Till exempel vid samordning av hela arbetet kan kostnader för bygg eventuellt bli billigare.
Det är beställaren som bestämmer de ekonomiska villkoren för kostnadskalkylen. Bland annat måste beställaren innan kostnadskalkylen påbörjas ange om eventuella projekteringskostnader och byggherrekostnader ska ingå i kostnadskalkylen. Givetvis måste det klart framgå i kalkylrapporten vad som har medräknats.
En del åtgärder kan vara av standardhöjande karaktär, och sådana kan fastighetsägaren delvis finansiera genom att höja hyrorna. Tänk på att detta för bostäder skall göras i enlighet med Hyresgästföreningens riktlinjer och förhandlas.
Vid kostnadskalkyler bör även hänsyn tas till att det inte bara är energi som sparas. Exempelvis innebär energieffektiva tappvattenarmatuer att vattenkostnad reduceras. På motsvarande sätt kan energibesparing bidra till ett ändrat effektbehov vilket kan påverka effekttaxan.
Kostnad för energibesparingen
Om man genomför underhållsåtgärder i samband med energieffektiviseringen måste man särskilja vilka kostnader som är direkt förknippade med energibesparingen. Det är endast dessa kostnader som ska läggas in i lönsamhetsberäkningen.
Enskilda åtgärder
Åtgärderna tas fram enligt lönsamhetsberäkningar baserade på internräntemetoden. Det är beställaren som bestämmer de ekonomiska villkoren för kostnadskalkylen, såsom vilka energipriser, kalkylränta, kalkyltider som ska användas och om relativa energiprisökningar ska tas hänsyn till.
Varje åtgärds lönsamhet bedöms först en och en, utifrån beräknad årlig nettokostnadsbesparing, investeringskostnad och kalkyltid. Eftersom åtgärderna oftast påverkar varandra måste detta tas hänsyn till när lönsamheten beräknas för hela åtgärdspaketet.
Åtgärdspaket
I Totalmetodiken görs det via en stegvis beräkning. Utgångspunkten är rangordning av åtgärder efter lönsamhet enligt internränta där man ”låser” den mest lönsamma åtgärden och räknar om besparingar, kostnader och lönsamhet för de övriga åtgärderna. Sedan fortsätter man samma beräkningsprocess med näst lönsamma åtgärden tills man kommer fram till sista åtgärden.
Nästa steg är att bilda ett åtgärdspaket som i sin helhet uppfyller fastighetsägarens lönsamhetskrav, utryckt i real kalkylränta. När åtgärdspaketet fastställts bör en känslighetsanalys för energibesparingar och kostnader genomföras. Detta kan göras med hjälp av beräkningsprogrammet Totalverktyget.
Totalmetodikens lönsamhetsberäkningar beskrivs i detalj i ”Ekonomiska grunder för lågenergibyggnader” i denna utbildning.
Klicka på rollerna till vänster för att läsa om de olika nyckelaktörerna.
Beställarens projektledare
- Precisera uppdraget i detalj i upphandlingsunderlaget och handla upp energikonsulten.
- Förse energikonsulten med all erforderlig byggnads- relaterad information.
- Samordna interna resurser/personer för projektet, t.ex. engagera driftspersonal, fastighetsförvaltare.
- Presentera rapport från etapp 1 för beställaren, inför beslut om genomförande av åtgärdspaket.
Förvaltare
- Stödja energikonsulten med inhämtning av all erforderlig byggnadsrelaterad information.
- Stödja energikonsulten med energibesiktning på plats och kommunikation med verksamhetsansvariga (hyresgäster).
Driftspersonal
- Stödja energikonsulten med inhämtning av all erforderlig byggnadsrelaterad information.
- Stödja energikonsulten med energibesiktning på plats och kommunikation med verksamheten (hyresgäster).
Energikonsult
Energikonsulten kan vara en diplomerad totalkonsult. Beställaren kan även välja att använda egen personal.
- Planera och genomföra arbetet enligt beställarens underlag.
- Inhämta och sammanställa allmänna och tekniska basdata för byggnaden.
- Genomföra energibesiktning av byggnaden, fastställ basfall och ta fram åtgärdsförslag.
- Ta fram en kalibrerad beräkningsmodell för byggnaden för att genomföra energiberäkningar.
- Genomföra kostnadskalkyler.
- Genomföra lönsamhetsberäkningar och ta fram åtgärdspaketet enligt Totalmetodiken.
- Leverera en rapport som ska utgöra underlag för beslut om genomförande av åtgärdspaket.
Projektör
- I vissa projekt kan det vara fördelaktigt att projektören blandas in redan i utredningsskede av projektet som stöd för att analysera tekniska möjligheter för åtgärdsförslag och för hjälp med kostnadskalkyler.
Etapp 2: Genomförande
En del åtgärder kommer att kräva mer eller mindre detaljerad projektering. I projekteringsskedet gör man då detaljprojekteringen med ritningar, kopplingsscheman och beskrivningar. Projekteringen ska resultera i underlag för entreprenadens genomförande.
Det är viktigt att ha överblick och förståelse för samverkan mellan alla system och känna till påverkan av alla åtgärdsförslag som ska projekteras. Förenklingar bör undvikas eftersom detta kan leda till att åtgärderna inte får avsedd funktion och därmed riskerar man att den förväntade energibesparingen uteblir.
Om det visar sig att någon av åtgärderna i paketet inte kan utföras i enlighet med underlaget från etapp 1, bör man i så fall se på vad detta kan innebära för åtgärds-paketet i dess helhet och eventuellt justera det, innan den direkta ombyggnaden påbörjas.
Under projekteringsfasen bör även plan för mätning och uppföljning i etapp 3 tas fram. Det kan eventuellt finnas behov av undermätare för uppföljning av energianvändning. Alla mätpunkter och mätsystem bör planeras under detaljprojekteringen.
Under produktionsfasen, entreprenaden, ska åtgärdspaketet genomföras enligt projektörens underlag och beställarens riktlinjer. Det är avgörande för åtgärdspaketets lönsamhet att alla byggnadsdelar, tekniska system och tekniska komponenter som ingår i åtgärdspaketet får de egenskaper och den funktion som förutsatts vid dess utformning.
Förenklingar och ändringar i projektet bör undvikas eftersom detta kan leda till att åtgärderna inte får avsedd funktion och man därmed riskerar att den förväntade energibesparingen uteblir.
Det är viktigt att alla system fungerar som avsett då entreprenaden slutförts och uppföljningen kan börjas. Det innebär att det krävs en slutbesiktning där det ingår både funktions- och prestandakontroll för att säkerställa att åtgärderna som man genomfört fungerar som de ska och att de uppfyller förväntade verkningsgrader. Entreprenören får inte lämna uppdraget innan godkänd funktions- och prestandakontroll har genomförts.
Vid funktionskontroller ska alla funktioner och prestanda av system kontrolleras och vid behov eventuella fel rättas till. Brister i injusteringar, dålig intrimning av styr- och reglersystem, eventuella felkopplingar, dåliga verkningsgrader med mera kan påtagligt öka energianvändningen och på det sättet helt fördärva åtgärdernas lönsamhet.
Tänk på att injustering av värmesystemet alltid ska göras efter ombyggnad av klimatskärmen eller ventilationssystemet. Injusteringen bör också övervägas om verksamheten ändras i en byggnad.
Klicka på rollerna till vänster för att läsa om de olika nyckelaktörerna.
Beställarens projektledare
- Att fungera som byggherre under hela processen.
- Precisera uppdraget i detalj i upphandlingsunderlaget och handla upp projektören och entreprenören. Det viktigt att ställa tydliga krav på funktion och prestanda på den färdiga anläggningen och planera hur utfallet av åtgärderna ska utvärderas i etapp 3.
- Samordnar kontakterna mellan berörda.
- Kvalitetssäkra arbetet, granska handlingar och kontrollera utförandet.
- Samordna hela renoveringsarbetet med hyresgäster och deras verksamhet. Det kan förekomma att någon åtgärd ingår i de system som hyresgästerna är ansvariga för.
Förvaltare
- Genomföra eller hjälpa till vid genomförande av åtgärder som berör ändring av styr- och reglersystem med mera.
- Samarbeta med projektörer och entreprenörer vid genomförande av åtgärder i etapp 2.
- Komplettera drifts- och underhållsrutiner så att de blir anpassade till den nya anläggningen.
- Förbereda och säkerställa att energianvändningen går att mäta i etapp 3.
Driftspersonal
- Genomföra eller hjälpa till vid genomförande av åtgärder som berör ändring av börvärden, drifttider, ventilationsinställningar och liknande.
- Samarbeta med projektörer och entreprenörer vid praktiskt genomförande av åtgärder i etapp 2. Det är driftspersonalen som vet hur systemen fungerar och vad som är viktigt att ta i beaktande.
- Kontrollera och införa nya drifts- och underhållsrutiner för den nya anläggningen.
- Förbereda och säkerställa rutiner för att mäta energianvändningen i etapp 3. Tillämpa nya driftrutiner vid behov.
Entreprenör
- Genomföra specificerade åtgärder enligt projektörens underlag.
- Genomföra egenkontroller för att säkerställa att åtgärderna som man genomfört, fungerar som de ska och har den prestanda som beställts innan slutbesiktningen.
- Följa beställarens föreskrifter för byggandet och idrifttagandet.
- Följa beställarens kvalitetsrutiner och säkerställa att kvalitetsmålen uppnås.
- Dokumentera entreprenadkostnaden för energiåtgärderna.
Energikonsult
Energikonsulten kan vara en diplomerad totalkonsult. Beställaren kan även välja att använda egen personal. Beställaren kan ta hjälp av energikonsult vid etapp 2 för att:
- Planera och koordinera det praktiska arbetet i etapp 2
- Ansvara för beställarens kontroll av driftsatt anläggning och funktionskontroller
Projektör
- Planera projekteringsprocessen enligt projektledares/beställarens föreskrifter.
- Genomföra projekteringsarbete för specificerade åtgärder enligt underlaget från etapp 1. Inhämta om nödvändigt kompletterande uppgifter från den konsult som genomförde etapp 1.
- Följa beställarens kvalitetsrutiner och säkerställa att kvalitetsmålen uppnås.
- Samverka med hyresgäster, driftspersonal, entreprenörer med mera.
- Ta fram plan för mätning och uppföljning i etapp 3.
Etapp 3: Uppföljning
Energianvändningen bör mätas och följas upp varje månad under minst ett år efter slutbesiktningen efter det att alla fel har rättats till. Den åtgärdade byggnadens energianvändning måste kunna mätas separat från andra byggnader. För energiuppföljningen behövs uppgifter om el, värme och i förekommande fall fjärrkyla. El för hyresgästens verksamhet och el till fastighetsdriften bör mätas separat. Det kan finnas behov av undermätare för att bedöma energiåtgång hos olika slutanvändare som till exempel kompressorkyla, vilket ska planeras redan i etapp 1.
Normalt sker mätningar automatiskt i det centrala styr- och övervakningssystemet. För att förvissa sig om att datainsamlingen fungerar på rätt sätt är det mycket viktigt att granska de data som samlas in, speciellt i början av mätperioden. Om mätresultatet avviker från de värden man förväntat sig måste felen åtgärdas snarast och mätningarna startas om.
Under datainsamlingen ska även driftsituationen och användningen av byggnaden följas upp. Syftet är att se om det finns skillnader i driftförhållanden och användning jämfört med de antaganden som gjordes under etapp 1 och 2. Eventuella ändringar bör tas hänsyn till vid analys av utfallet.
Utifrån uppmätt energianvändning och de faktiska kostnaderna för projektet följs lönsamheten för åtgärdspaketet upp. Det verkliga lönsamhetsutfallet beräknas i form av en internränta för hela åtgärdspaketet. Denna ska jämföras med den internränta som beräknades i etapp 1.
Om stora avvikelser finns bör man klarlägga anledningen. Det kan exempelvis vara ändrad verksamhet eller oväntade kostnader.
Efter projektet sammanställs erfarenheter kring om det blev som det var tänkt, vad kunde ha gjorts bättre och vilka erfarenheter kan vidarebefordras till kommande projekt.
Erfarenheterna kommuniceras främst internt men det finns också fördelar med externt erfarenhetsutbyte.
Klicka på rollerna till vänster för att läsa om de olika nyckelaktörerna.
Beställarens projektledare
- Planera hur utfallet av åtgärderna i etapp 3 ska utvärderas. Vid behov handla upp en konsult för utvärdering.
- Samordna interna resurser/personer för arbetet, t.ex. engagera driftspersonal.
- Presentera resultat från etapp 3 för beställaren, förvaltaren, driftpersonal med flera.
Förvaltare
- Sammanställa uppföljningen av anläggningarna från datahantering med hjälp av drift- och övervakningssystemet.
- Förbereda rutiner för energiuppföljning och etablera nya underhålls- och driftsrutiner för att säkerställa att åtgärderna som har genomförts fungerar långsiktigt.
Driftspersonal
- Det är normalt den ordinarie driftpersonalen som på sikt kommer att hantera uppföljningen av anläggningarna och datahantering med hjälp av drift- och övervakningssystemet. Driftpersonalen måste därför vara väl informerad om mätpunkter, mätsystemet, hanteringen av mätdata med mera.
- Driftpersonalen bör också i god tid förbereda det som behövs för energiuppföljning och införa nya driftsrutiner vid behov och säkerställa att åtgärderna som har genomförts fungerar långsiktigt.
Energikonsult
Energikonsulten kan vara en diplomerad totalkonsult.
- Kontroll av lönsamhetsutfall
- Kontroll av energianvändningen, dvs. att avsedd energieffektivisering uppnåddes
Exempel på besparingspotential
Här visas fem exempel på projekt som genomfördes enligt BELOK Totalmetodiken. Därefter följer ett exempel med renovering av ett flerbostadshusområde.
Fastigheten Getholmen
Fastigheten Getholmen är ett kontorshus i Skärholmen i Stockholm, som ägs av Fastighets AB Brostaden. Byggnaden är en av de fem lokalbyggnader som var startpunkten för BELOK:s Totalmetodik. Det inledande syftet var att ge en verklighetsförankrad bild av hur mycket energianvändningen i äldre lokalbyggnader kan minskas inom ramen för fastighetsföretags krav på långsiktiga investeringars lönsamhet.
Följande åtgärdspaket beräknades minska energianvändningen med 55%, och ha en internränta på ca 7% enligt etapp 1. Fastighetsägarens avkastningskrav var 7% och energipriserna har antagits att öka med 2% utöver inflationen, dvs. korrigerad real kalkylränta var 5%.
Åtgärdspaket
Följande åtgärder ingick i åtgärdspaketet för energieffektivisering:
- Ny fastighetsbelysning (ÅT1)
- Reducerad baslast för värme (ÅT2)
- Förbättrad takisolering (ÅT3)
- Införande av nattkyla sommartid (ÅT4)
- Nytt ventilationssystem (ÅT5)
- Byte av fönster (ÅT6)
Energibesparing
I diagrammen visas den uppmätta energianvändningen före och efter åtgärdspaketet.
Enligt uppföljningen i etapp 3 var energianvändning (inkluderande värme, kyla och el) efter genomförda åtgärder ca 86 kWh/m2,år. Energibesparingen var således 57%.
Lönsamhet
I diagrammet visas lönsamheten visualiserat i internräntediagrammet. Den faktiska internräntan slutade på 13%.
Driftsituationen i byggnaden skilde sig från den som förutsattes i beräkningsstadiet. Ett oväntat luftläckage upptäcktes, tilläggsisoleringen av taket visade sig inte kunna genomföras fullt ut och en del av byggnaden stod outhyrd under uppföljningsperioden. Detta påverkade energianvändningen efter renoveringen. Dessutom visade sig kostnaden för åtgärdspaketet vara 25% lägre än den beräknade kostnaden i etapp 1.
Kontorshuset Hägern mindre 7
Hägern mindre 7 är ett kontors- och butikshus med 8 våningar beläget vid Drottninggatan i Stockholm och som ägs av Fabege. År 2001 skedde en renovering där delar av undercentralen byttes ut, nya aggregat installerades i fläktrum och delar av kanalsystemet byttes ut.
Före renovering hade man i byggnaden inneklimatproblem, såsom ojämn temperaturfördelning och övertemperaturer sommartid och ventilationssystemen behövdes åtgärdas.
Åtgärdspaketet beräknades minska energianvändningen med 53%, och ha en internränta på ca 28% enligt etapp 1. Fastighetsägarens avkastningskrav var 7% och energipriserna har antagits att öka med 2% utöver inflationen, det vill säga korrigerad real kalkylränta var 5%.
Åtgärdspaket
Följande åtgärder ingick i åtgärdspaketet för energieffektivisering:
- Anpassning av drifttider för ventilationsaggregat till ny systemlösning (ÅT1)
- Ett luftbehandlingsaggregat utnyttjas för frikylning/återladdning av processkylasystem. (ÅT2)
- Byte av luftbehandlingsaggregat (ÅT3)
- Butiksventilation kompletteras med behovsstyrd ventilation (ÅT4)
Energibesparing
I diagrammen visas den uppmätta energianvändningen före och efter åtgärdspaketet.
Enligt uppföljningen i etapp 3 var energianvändning (inkluderande värme, kyla och el) efter genomförda åtgärder cirka 99 kWh/m2,år. Energibesparingen var således 50%.
Lönsamhet
I diagrammen visas lönsamheten visualiserat i internräntediagrammet. Den faktiska internräntan slutade på 12%.
Det visade sig att arbetet med renoveringen blev betydligt mer omfattade än vad man bedömt i den inledande analysen, etapp 1. Huvudorsaken var att renoveringen var tvungen att ske med full verksamhet i butikerna, vilket medförde installationen av ventilationskanalerna blev komplicerad och kostsam.
Bildkälla: kraftstaden.se
Åsaka skola
Åsaka skola är en F-6 skola belägen strax utanför Trollhättans tätort och tillhör Kraftstaden Fastigheter Trollhättan AB. Skolans huvudbyggnad (hus A) är byggd 1948 och tillbyggd (hus B) 1981. Idag omfattar skolan 2144 m2 Atemp och här studerar cirka 150 elever.
År 2016 påbörjades etapp 1 av Totalmetodiken. Skolan var då uppvärmd med pellets- och elpanna. Den ursprungliga byggnaden ventilerades från början med självdrag och kompletterades 1994 med två luftbehandlingsaggregat samt fem rumsaggregat. Det framkom att elever och lärare upplevde det som dragit under uppvärmningsperioden. Ett åtgärdspaket togs fram och åtgärderna var genomförda år 2017.
Åtgärdspaket
Åtgärdsförslagen visas i ett internräntediagram, enligt Totalmetodiken. Här framgår att samtliga åtgärdsförslag uppfyller kravet på internränta vid jämförelse med fastighetsägarens kalkylränta. Därav beslutades det att samtliga åtgärder skulle genomföras.
Energibesparing
I diagrammet visas energianvändning före respektive efter åtgärder. Energianvändningen före åtgärder baseras på genomsnittsvärde för år 2015, 2016 och 2017. Energianvändningen efter åtgärder baseras på värden för 2019. Energianvändningen är normalårskorrigerad.
Den totala energianvändningen har minskat för samtliga månader under året. Energin för uppvärmning har minskat med 100% eftersom pelletspannan har ersatts med bergvärme. Trots att installation av bergvärme bidrar till ökad elanvändning har den totala elanvändningen minskat med 33%. Den totala energianvändningen var efter genomförda åtgärder cirka 56 kWh/m2, år. Energibesparingen var således 77%.
Fönsterbyte och ventilationsåtgärder har även bidragit till bättre inomhusklimat.
Bildkälla: chalmersfastigheter.se
Jupiter, Campus Lindholmen
Byggnaden Jupiter är belägen på Chalmers Lindholmen och tillhör Chalmersfastigheter. Den är byggd 1993. Byggnaden är 9 441 m2 Atemp och innefattar bl.a. kontor, studie- och datasalar. Ursprungligen innehöll byggnaden kemilaborationssalar men det lades ner och flyttades till Johanneberg. Byggnadens installationer var därmed inte gjorda för den verksamhet som senare bedrevs. Exempelvis var ventilationsflöden överdimensionerade.
År 2016 påbörjades etapp 1 av Totalmetodiken och år 2019 var åtgärderna genomförda.
Åtgärdspaket
Åtgärdsförslagen visas i ett internräntediagram, i enlighet med Totalmetodiken. Här framgår att samtliga åtgärdsförslag uppfyller kravet på internränta vid jämförelse med fastighetsägarens kalkylränta. I detta fall valdes samtliga åtgärdsförslag att genomföras förutom installation av solceller. Solceller har dock valts att installeras senare. Under slutet av 2020 installerades 116 kWp, solcellerna producerade då 9000 kWh. Årsproduktionen beräknas vara 94 600 kWh/år.
Energibesparing
I diagrammet visas energianvändning före respektive efter åtgärder. Energianvändningen före åtgärder baseras på år 2015. Energianvändningen efter åtgärder baseras på år 2020. Energianvändningen är normalårskorrigerad.
Den totala energianvändningen har minskat för samtliga månader under året. Energin för uppvärmning har minskat med 57% och elanvändningen har minskat med 35%. Den totala energianvändningen var efter genomförda åtgärder cirka 114 kWh/m2, år. Energibesparingen var således 48%.
Vid genomförande av totalprojektet hittades flera driftsmässiga fel, bl.a. en kylventil som stod öppen i princip året runt, vilket gav ökad energianvändning av både kyla och värme.
Paketrenovering i småhus
Totalmetodiken utvecklades ursprungligen för användning i lokaler men metoden kan även användas för småhus. Här visas exempel på energianalys för ett typiskt småhus från 1940 och äldre.
Byggnaden är belägen i Avesta och har krypgrund och träfasad. Den är uppvärmd med direktverkande el och har självdrag.
Åtgärdspaket
Åtgärdsförslagen för denna typbyggnad visas i ett internräntediagram, i enlighet med Totalmetodiken. Här framgår att hela åtgärdspaketet kan utföras till en lönsamhet av 4%.
De energipriser som har använts för el vid beräkningarna är 1,25 kr/kWh.
Energibesparing
I diagrammet visas behov av köpt energi före respektive efter åtgärder. Genom detta åtgärdspaket har man mer än halverat energianvändningen i byggnaden.
Flerbostadshusområde
Lagersberg är ett område i Eskilstuna som ägs av Eskilstuna Kommunfastighet AB. I området finns 432 lägenheter fördelat på 23 huskroppar. Området är byggt 1969-1971, och det renoveras i etapper med start år 2012.
Kommunfastigheter har genomfört två projekt som genomgått hela processen Rekorderlig Renovering. Det första projektet genomfördes 2012-2013 och det andra 2013-2014.
Åtgärdspaket
I den första renoveringsetappen ingick fyra flerbostadshus. Specifik energianvändning före renoveringen var 168 kWh/m2 Atemp, år (exkl. hushållsel). I en förstudie togs förslag fram på energieffektiviserande åtgärder som skulle uppnå 50 procent energibesparing.
- Utvändig tilläggsisolering av yttervägg och av vindsbjälklag.
- Renovering och utbyte av fönster, fönsterdörrar och balkongpartier.
- Installation av ny FTX-ventilation.
- Installation av solfångare
- Installation av individuell varmvattenmätning och byte till snålspolande blandare.
- Byte av trapphusbelysning
Resultat
Beräknad energibesparing
50 %
Resultat
42 %
Specifik energianvändning efter åtgärder
(kWh/m2 Atemp, år)
98
Beräknad
(kWh/m2 Atemp, år)
Mål internt
(kWh/m2 Atemp, år)
79
90
Budget
Energikostnader
Enligt budget
Mål internt
2.3 Mkr över
Fönster
Tätning
2 Mkr
0.3 Mkr
Avvikelser
- Tappvarmvattenanvändningen ökade.
- Solfångarna gav något sämre utbyte.
Erfarenheter
- När den gamla värmeisoleringen tas bort är det viktigt att hinna isolera vindsbjälklaget innan det blir för kallt ute. I detta delprojekt hanns det inte riktigt med, vilket innebar klagomål från hyresgäster.
- Installation av varmvattenmätning gav ingen besparing. I detta delprojekt har användningen av tappvarmvatten ökat succesivt.
- Mer information till hyresgäster behövs.
- Tilluftsdon får ej täppas till av hyresgästerna.
Åtgärdspaket
I den andra renoveringen ingick sju flerbostadshus. Specifik energianvändning före renoveringen var mellan 150 och 163 kWh/m2 Atemp, år (exkl. hushållsel). I en förstudie 2012 togs förslag fram på energieffektiviserande åtgärder som skulle uppnå 50 procent energibesparing.
- Utvändig tilläggsisolering av yttervägg och av vindsbjälklag.
- Utbyte av fönster och fönsterdörrar och bröstningspartier vid balkonger.
- Installation av ny FTX-ventilation.
- Installation av lägenhetstermostater.
- Installation av solceller på tre byggnader.
- Installation av individuell varmvattenmätning och byte till snålspolande blandare.
- Byte av trapphusbelysning.
- I en byggnad genomfördes en pilotstudie för ett system, där tilluftskanalerna lades utvändigt på ytterväggarna.
Resultat
Beräknad energibesparing
50 %
Resultat
43-47 %
Specifik energianvändning efter åtgärder
(kWh/m2 Atemp, år)
79-95
Beräknad
(kWh/m2 Atemp, år)
Mål internt
(kWh/m2 Atemp, år)
75-83
75-83
Avvikelser
- Baserat på en grov bedömning endast ca 30 % av producerad el från solceller kommer byggnaderna tillgodo, resten exporteras ut på elnätet.
- Tillgodogjord el hamnar i storleksordningen 4 kWh/m2 Atemp, år för respektive byggnad med solceller.
- Alla fönster byttes på grund av tidigare erfarenheter från delprojekt 1.
Erfarenheter
- Tilläggsisoleringen och ny injustering har minskat värmetillförseln i entréhallar vilka då blivit kallare. Det blev då kallt på golvet i sovrum ovanför de indragna entréerna. Detta kommer att åtgärdas i efterhand.
- Även i detta delprojekt hanns det inte riktigt med att isolera vindsbjälklaget innan det blev för kallt, vilket innebar klagomål från hyresgäster. När den gamla värmeisoleringen tas bort är det viktigt att hinna isolera vindsbjälklaget innan det blir för kallt ute. I delprojekt 3 hade detta åtgärdats.
- Trots extra tätning av samlingslådor och frånluftskanaler förekom fortfarande svårigheter vid injusteringen av luftflöden. I kommande delprojekt 3 byts mer av tilluftkanalerna ut och en noggrannare injustering genomförs.
- Drag från tilluftsdon har tidigare medfört igentäppning av hyresgästerna. I denna etapp kompletterades tilluftsdonen med en horisontell plåt bakom radiatorerna, vilken fördelade luftflödet åt sidorna för att minska dragproblemet ovanför. Detta har upplevts positivt av hyresgästerna.
- Installation av varmvattenmätning och vattenbesparande armaturer ger mindre och mer varierande besparing än förväntat. I detta fall har dock användningen av tappvarmvatten inte ökat som i det första delprojektet, men besparingen är betydligt mindre.
Avslutande kunskapsfrågor
LCA vid renovering
Förlänga en byggnads livslängd
Renovering med låg klimatpåverkan innebär att förlänga en byggnads livslängd genom att förbättra dess egenskaper med så låg påverkan på klimatet och vår omgivning som möjligt.
Det är viktigt att ta hand om de byggnader vi har och fokusera på förvaltning. Vid renovering av en byggnad förbättras standarden och i många fall förbättras även energiprestandan och den totala energianvändningen minskar. Vid val av material behöver dess nytta värderas i förhållande till dess miljöpåverkan. Detta gäller exempelvis material som sätts in för att energieffektivsiera byggnaden. Hur stor miljöpåverkan har de materialen i förhållande till den energibesparing och minskad miljöpåverkan som de ger?
En ny livscykel påbörjas
I block 2 beskrevs att en byggnads livscykel är indelad i fyra moduler: A, B, C och D. Renovering eller ombyggnad behandlas i B5. I praktiken genomförs en livscykelanalys vid renovering på liknande sätt som vid nyproduktion och ska ses som en ny livscykel påbörjas. Miljöpåverkan behöver beaktas för nytillkommande material, rivning av material samt hantering av avfall samt hur arbetet genomförs.
Modul A1-A3 visar produktskedet för de material/komponenter som används vi nybyggnad eller renovering. Dessutom inkluderas A4-A5 (transport samt bygg- och installation). Även modul B2 (underhåll) kan behöva beaktas för den nytillkommande byggnadesdelen. För energieffektivsiernade åtgärder ska modul B6 (driftsenergi) beaktas.
Checklista vid renovering med låg klimatpåverkan
Återbruk, tidlöshet och kvalitet
När fastigheter ska renoveras, är det inte ovanligt att containrar på gatan genast fylls upp till kanten med äldre byggmaterial – fönster, dörrar, garderober och annat som ska till tippen. För att komma igång med en renovering med låg miljöpåverkan är det bra att utgå från följande:
- Inventera ordentligt för att avgöra vad som kan renoveras och vad som behöver bytas ut. Släng inte något i onödan, kanske kan material återbrukas?
- Om något inte går att renovera – satsa på kvalitet och tidlöshet. Det som är modernt idag är omodernt imorgon.
- Välj material som är hållbara ur ett livscykelperspektiv, giftfria, med lång livslängd och som går att underhålla.
- Välj flexibla lösningar. Exempelvis mobila innerväggar i kontorslandskap som kan flyttas.
- Se över möjligheter för energieffektivisering i samband med renovering.
- Minska och ta hand om byggavfallet på korrekt sätt. Återvinn och återanvänd bygg- och rivningsavfall.
Välja material
Det är viktigt att välja material som är giftfria och har låg klimatpåverkan. Nedan listas råd och hjälpmedel vid val av olika material.
- Undersök alltid om lokala naturmaterial är ett bra alternativ jämfört material som kräver långa transporter, exemepelvis träslag som finns i Sverige eller sten som finns lokalt.
- Flera produkter har energimärkning som hjälper dig att välja bästa alternativet, till exempel vitvaror och belysning.
- Använd PRIO, det är ett verktyg som hjälper till att exempelvis undvika inköp av produkter med farliga ämnen. Hjälp kan även tas av Byggvarubedömningen, Sunda hus och BASTA.
- Begär EPD:er för att jämföra produkter vid upphandling. EPD står för Environmental Product Declaration (s.k. Miljövarudeklaration). En EPD ger produktspecifik miljöinformation och baseras på en livscykelanalys av produkten.
LCA och återbruk
Genom återbruk undviks användandet av nya produkter med tillhörande utsläpp kopplade till både resursutvinning och tillverkning. Klimatpåverkan från tillverkningsskedet (A-modulen) av återbrukade produkter i byggnaden antas vara noll men utsläpp kan tillkomma i samband med rekonditionering, transporter och lagerhållning.
Notera att återbrukade produkter såsom fönster, ytterdörrar och VVS-installationer kan innebära vissa drifteffekter som måste tas med i beaktning.
Det kan exempelvis innebära ökat behov av underhåll och reparationer eller ett högre energibehov jämfört med byte till en ny produkt. Drifteffekterna till följd av återbruk beräknas i B2 och B6. Drifteffekterna kan i vissa fall vara betydande och bör därför alltid beaktas.
Exempelvis kan återbruk av fönster och ytterdörrar leda till ett högre uppvärmningsbehov då de har sämre energiprestanda jämfört med nya. Då belysning och elprodukter återbrukas kan elanvändning öka.
Hur kan man jämföra material?
Som vi gick igenom nyss finns det många saker att tänka på när man ska välja material. Men hur kan man jämföra olika material? Vi tar hjälp av ett exempel för att förklara varför det här med LCA och materialval vid renoveringar inte alltid är så enkelt.
Ett litet flerbostadshus i Linköping ska tilläggsisoleras. Vilket isoleringsmaterial ska fastighetsägaren välja ur ett LCA-perspektiv?
Självklart behöver man ta hänsyn till en rad olika faktorer när man väljer isoleringsmaterial. Exempelvis:
- Var ska isoleringen sitta?
- Vilka krav har vi på brandsäkerhet?
- Vilket material används idag?
I det här exemplet skjuter vi dessa frågor åt sidan och fokuserar endast på att jämföra olika material ur hållbarhetssynpunkt.
Om byggnaden
Nu behöver data tas fram för de material som kan vara aktuella. Materialens klimatpåverkan från materialproduktionen, klimatpåverkan som uppstår vid renoveringen (byggproduktionsskedet) samt isolermaterialens egenskaper som densitet och isolerförmåga, vilket påverkar energianvändning i driftskedet.
I del 2 av denna utbildning beskrivs att klimatdata finns i form av generiska data, bland annat i Boverkets klimatdatabas, eller specifika klimatdata för byggprodukter enligt en miljövarudeklaration (EPD). I tabellen finns egenskaper för tre olika isolermaterial från Boverkets klimatdatabas samt för ett material med specifik EPD.
För att kunna göra ett val med hänsyn till klimatpåverkan behövs uppgifter om hur mycket material som behövs för att uppnå de egenskaper som önskas. Här kommer vår funktionella enhet in som beskrevs i utbildningsdel 2. Då klimatdata i exemplet är i enheten kg CO₂e/kg behövs mängden isolering i kg.
Ytan som isoleras (m2) X tjockleken (m) = volym av isoleringen (m3)
Volymen av isoleringen (m3) X densitet (kg/m3) = mängd isolering (kg)
Följande mängder av isoleringsmaterial behövs för en tilläggsisolering av väggen med 5cm:
Nu kan klimatpåverkan från tilläggsisoleringen bestämmas genom:
Mängd isolering (kg) X isoleringsmaterialets klimatpåverkan (kg CO₂e/kg) = total klimatpåverkan från tilläggsisoleringen (kg CO₂e)
Resultatet från beräkningen visas i grafen. Jämför staplarna för materialet använt i byggnaden med staplarna för de enskilda materialen för att se skillnaden.
Inbyggd klimatpåverkan för isolermaterialen vid tilläggsisolering med 5 cm:
Nästa steg är nu att utvärdera hur mycket driftenergi som kommer sparas på grund av tilläggsisoleringen. För att räkna ut det behövs information om isoleringens isoleringsförmåga, i tabellen presenterad i form av ett lambda-värde.
Ju lägre lambdavärde desto bättre isolermaterial och desto mer energi kommer att besparas. Energibesparingen behöver uppskattas för de olika isoleringsmaterialen, vilket behöver någon form av energiberäkning.
För att beräkna klimatpåverkan från driftenergin behövs klimatdata för den energi som används. Generiska värden för energi finns i Boverkets klimatdatabas eller så kan ett värde beräknas för det lokala fjärrvärmenätet.
I de enklaste beräkningarna antas sedan att påverkan är den samma under hela beräkningsperioden. Om detta är ett lämpligt antagande diskuteras under framtidsscenarier, men om antagandet görs kan minskningen av klimatpåverkan genom tilläggsisolering beräknas enligt följande:
Atemp som isoleras (m2) X besparingen (kWh/m2,år) X antal år X energislagets klimatpåverkan (kg CO2e/kWh) = minskad klimatpåverkan från tilläggsisoleringen (kg CO₂e)
Resultatet från beräkningen visas i grafen. De blå staplarna visar den inbyggda klimatpåverkan för isolermaterialen medan de två gröna visar det bidrag som fås från minskad värmeanvändning för två olika fjärrvärmemixer.
Exemplet visar på stora skillnader i resultat beroende på vilken fjärrvärme som används. På motsvarande sätt kan resultatet variera beroende på hur fjärrvärmemixen förväntas förändras i framtiden. För att ta hänsyn till detta behöver olika framtidsscenarion tas fram.
Inbyggd klimatpåverkan för isolermaterialen:
Framtidsscenarier
Vid bedömning av klimatpåverkan som uppstår genom byggnadens energianvändning under hela dess livslängd behövs framtidsscenarier för driftens energianvändning. Klimatpåverkan från el eller fjärrvärme, som består av en mix av olika energislag, kommer att förändras i framtiden i takt med att energisystemen blir mer och mer förnybara. Exempelvis har EU och Sverige mål om klimatneutralitet år 2050 respektive 2045.
Energimyndigheten tar vartannat år fram långsiktiga scenarier över energianvändning och energitillförsel. I figuren visas olika scenarior för hur den totala andelen förnybar energi kan se ut i framtiden.
Vid samtliga scenarier förväntas andelen förnybar energi öka. Andelen förnybar energi år 2030 varierar mellan 63-75% i de olika scenarierna. Resultatet för olika scenarier blir osäkrare desto längre fram i tiden uppskattningar genomförs.
Vårt energibehov förväntas också att öka i framtiden. Detta innebär att energieffektivisering kommer vara viktigt även framöver. Inte minst gäller det att se till att den förnybara energin räcker till alla.
Avslutande kunskapsfrågor
Energi i förvaltning och drift
I detta avsnitt ges en beskrivning av vad som påverkar energianvändningen i byggnader och hur man kan minska den vid den dagliga driften.
Rutiner vid daglig drift för energioptimering
Driftspersonalen har bland annat i uppgift att bevaka drift- och energikostnaderna för att säkerställa att de ligger på lägsta möjliga nivå. De undersöker även nya sätt att styra byggnaden så att driftkostnaden minskar, utan att inomhusklimatet försämras. Med hjälp av fastighetsautomationssytemet finns möjlighet att hitta och avhjälpa en del fel som uppstår, gärna innan inomhusklimatet i byggnanden påverkas.
Driftpersonalen har instruktioner för regelbunden tillsyn, skötsel och funktionskontroll av värme och ventilationssystem. Journal förs med åtminstone signatur och datum av t.ex. filterbyte eller ändring av börvärden. Här ges exempel på rutiner i den dagliga driften för att upptäcka energitjuvar och liknande.
Effektsignatur
Effektsignatur kan användas för att identifiera avvikande energianvändning. En effektsignatur är en linjär regression av en byggnads värmeeffekt i förållande till utetemperatur, ibland kallas den för energisignatur. Om den faktiska värmeeffekten som används vid en viss utetemperatur avviker från byggnadens signatur kan det innebära något fel i byggnadens tekniska system.
Utifrån effektsignaturen framgår:
- Värmeisoleringsgraden utifrån signaturens lutande del.
- Mått på varmvattenanvändning utifrån signaturens vågräta del. Varmvatten går åt i ungefär samma omfattning oberoende av om det är vinter eller sommar.
- Vid vilken utetemperatur som värmesystemet kan stängas av utifrån brytpunkten där den lutande delen och den vågräta delen möts. Detta kallas byggnadens balanstemperatur.
Fördelen med effektsignatur är att den är enkel och visar tydligt om något är fel genom att jämföra en driftpunkt med byggndens regressionslinje. En nackdel är att den kräver en historik för att upprätta en regressionslinje som visar byggnadens normala drift. Då byggnaden förbättras med energieffektiviserande åtgärder behövs ny historik.
I figurerna visas vad som händer med regressionslinjen för olika typer av åtgärder. I figuren visas följande åtgärder:
- Förbättrad verkningsgrad på värmesystemet, t.ex. genom byte av värmesystem, värmesäsongen är då densamma.
- Snålspolande tappvarmvattenarmaturer installeras.
- Tilläggsisolering av klimatskärm vilket innebär lägre värmebehov (flackare vinkeln) och kortare värmesäsong (brytpunkt flyttas åt vänster).
Effektsignatur kan även användas för normalårskorrigiering.
Energideklaration och OVK
Energideklaration
Energideklarationen kan ge bra förslag på kostnadseffektiva åtgärder för den specifika byggnaden. Det är dock viktigt att se upp så att inte deklarationen är allt för inaktuell. Energideklarationen är idag giltig i 10 år.
OVK
Ventilationen står för en väsentlig del av en byggnads energianvändning och påverkar kraftigt inomhusmiljön. Att känna till byggnadens luftflöden är därför viktigt.
OVK, Obligatorisk VentilationsKontroll, är en besiktning som ska göras regelbundet i de flesta byggnader av en certifierad kontrollant. Vid besiktningen kontrolleras att ventilationssystemen fungerar enligt de krav som gällde då systemet byggdes. Förslag ges även på åtgärder som kan förbättra energihushållningen utan att inomhusklimatet försämras.
Åtgärdsförslag kan exempelvis handla om att behovsstyra luftflöden efter faktisk användning av utrymmen eller byta till effektivare fläktar. OVK-protokollet kan därav också användas som grund för att identifiera energieffektiviseringsåtgärder.
Inverkan på inomhusmiljön
En åtgärd av byggnaden påverkar inte bara energibehovet utan har även en inverkan på inomhusmiljön. De flesta åtgärder har en positiv inverkan på inneklimatet, men vissa åtgärder kan även ha en negativ inverkan av inomhusmiljön. Det är viktigt att tänka på att åtgärder aldrig får leda till inomhusmiljö som inte uppfyller gällande krav och riktlinjer, exempelvis för låga luftflöden.
Nedan listas några åtgärder samt deras inverkan på inomhusmiljön. I de fall åtgärden har en negativ inverkan på inomhusmiljön föreslås även en möjlig lösning.
Åtgärders inverkan på inomhusmiljön
Åtgärders inverkan på inomhusmiljön
Några sätt att bidra till minskad miljöpåverkan
Hyresgästanpassning
Vid hyresgästanpassning är det viktigt att beakta hållbarhet. Det handlar exempelvis om materialval och återbruk men även planlösning. Man bör ha i åtanke hur lokalen kan fortsätta att utvecklas och anpassas i framtiden. Vid hyresgästanpassning ska värme, kyla och ventilation anpassas till verksamheten och dess drifttider.
Grönt hyresavtal
Ett arbetssätt för att bidra till minskad energianvändning och miljöpåverkan i lokaler är att fastighetsägare och hyresgäst tecknar ett Grönt hyresavtal. Ett Grönt hyresavtal kan betraktas som en gemensam överenskommelse att genomföra åtaganden för att exempelvis minska energianvändningen och därmed reducera byggnadens miljöpåverkan.
Fastighetsägarna Sverige har tagit fram en standardmall för Grönt hyresavtal. Avtalet var till en början utvecklat till kontorslokaler men kan även användas i andra lokaler. I det Gröna hyresavtalet beskrivs vilket ansvar hyresgäst respektive hyresvärd har för att minska miljöpåverkan från byggnaden. Områden som avtalas kring är exemeplvis inom information och samverkan, energi och inomhusmiljö, materialval och avfallshantering.
Avtal energioptimering
I många byggnader används onödigt mycket energi. Det finns möjlighet att handla upp energioptimering för byggnader och på så sätt få möjlighet att spara pengar och förbättra inomhusklimatet. Hos Aff-forum finns ett exempel på avtal framtaget för bostadsrättsföreningar och mindre fastighetsägare.
Nyckeltal
I block 2 nämndes att det från 2022 finns lagkrav på att upprätta en klimatdeklaration vid uppförande av en ny byggnad. Än så länge omfattar klimatdeklarationen endast byggskedet.
Enligt Boverkets förslag till färdplan för utveckling av klimatdeklarationer föreslås dock att en klimatdeklaration av en byggnad 2027 ska innehålla redovisning av klimatutsläpp för fler livscykelskeden. Bland annat föreslås att klimatutsläpp från driftsenergin i användningsskedet ska inklunderas.
Det förekommer även lokala initiativ, exemeplvis LFM30, som tagit fram en metod för att upprätta en klimatbudget för både befintliga och nyproducerade byggnader.
Klimatpåverkan vid driftsskedet kommer därmed troligtvis att bli alltmer relevant i framtiden. För fastighetsägare och förvaltare är det därmed viktigt att ha kunskap om driftens klimatpåverkan och hur den kan minimeras.
Driftpersonalen kommer sannolikt få större roll framöver då det blir alltmer aktuellt att följa upp byggnadens årliga miljöbelastning genom exempelvis följande nyckeltal:
- Energianvändning i kWh/m2
- Primärenergital i kWh/m2
- CO2-utsläpp i kg/m2
- Avfall kg/m2
- Vattenanvändning m3/m2
- Andel förnybar energi
- Egenproducerad el
Miljöcertifieringar för befintliga byggnader
Det finns flera olika miljöcertifieringar för byggnader. Några av systemen fokuserar i princip enbart på energi- och effektfrågan, andra är betydligt bredare och bekatar inomhusmiljö, materialval, närhet till kollektivtrafik m.m. Men även i den sistnämnda kategorin är energifrågan ofta stor och en miljöcertifierad byggnad med höga betyg är generellt också energieffektiv.
Flera goda skäl till varför byggnader bör certifieras anförs. Exempelvis beskrivs ökat marknadsvärde, lägre driftkostnader, grön marknadsprofilering och säkerställd god inomhusmiljö. Hittills har det mest handlat om att nya byggnader eller ombyggnad certifierats vilket beskrivs i del 3 av denna utbildning. Men på senare tid har det blivit allt vanligare att också certifiera befintliga byggnader för daglig drift och förvaltning.
Tips! Det är vanligt att fastighetsägare använder kriterier från certifieringssystem som en del i sitt miljöarbete utan att certifiera. Exemepelvis kan kriterierna listas i ett Excelark och bli ett effektivt verktyg i drift- och förvaltningsarbetet.
I detta avsnitt fokuseras på de fyra certifieringar som är mest relevanta för driften av byggnaden.